Obrenovac, 04.07.2022

AKO PLATITE RAČUNE DO OVOG DATUMA DOBIĆETE POPUST


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2022.
Građanima važno da znaju ko je zakazao kada računi zakasne

Foto:Printscreen/RTS


Oni koji strogo vode računa o potrošnji znaju da plaćanje računa za komunalije do određenog datuma u mesecu donosi popuste, koji nisu zanemarljivi. Zato je građanima važno da znaju ko je zakazao kada računi zakasne.

Od oko 800.000 korisnika "Infostana", polovina koristi popust koji uglavnom važi do 15. u mesecu. Zato je našim sugrađanima važno da računi stignu na vreme.

U ovom preduzeću kažu da svakog prvog u mesecu počinju da distribuiraju račune. Zbog prvomajskih praznika, "Pošti", sa kojom imaju ugovor, račune su mogli da predaju tek prvog radnog dana, a pošto je 15. bio u nedelju, rok za plaćanje sa popustom produžen je za jedan dan.

"Krajem svakog meseca pravi se datum preseka kada kreće obračun mesečnih računa. Međutim mi moramo sačekati kraj meseca imajući u vidu da je rok za plaćanje računa upravo poslednji dan u mesecu. Od prvog vršimo sukcesivnu štampu i distribuciju na kućne adrese korisnika, sukcesivno predajemo 'Pošti' na uručenje uplatnice objedinjene naplate i negde do 10. u mesecu računu stižu na kućne adrese korisnika", navodi Milica Paunović iz JKP "Infostan".

"Pošta Srbije" račune prima i dostavlja na osnovu ugovora koji ima sa komunalnim preduzećima. U tim ugovorima nije definisana dinamika predaje računa i ona zavisi isključivo od samih preuzeća. Definisana je isporuka.

U pisanom odgovoru ovog preduzeća stoji da je "Pošta" u obavezi da račune isporuči u što kraćem roku, najkasnije pet radnih dana od datuma prijema. Kada se na to dodaju praznici i neradni dani ponekad ostane vrlo malo vremena za plaćanje u roku.

Plaćaju sugrađani račune elektronski, u pošti ili banci, ili uz pomoć aplikacije. Ti stižu najbrže i, kako kažu, nikad ne kasne. Tako je, na primer, u Infostanovom E-sadndučetu, račun uvek tu već prvog u mesecu.

"Ne može da kasni jer istog momenta kad platite elektronski on se nađe na računu onoga kome plaćate račun", navodi jedan od anketiranih građana.

"Telekom Srbije" svoje račune korisnicima dostavlja najkasnije do 20. u mesecu. U situacijama kada isporuka računa kasni zbog "Pošte", što se dešava jako retko i u zaista izuzetnim situacijama, "Pošta" obaveštava "Telekom", a "Telekom" korisnike, kažu u ovom preduzeću.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE