Obrenovac, 04.07.2022

AKO RAZMIŠLJATE O KREDITU, OBAVEZNO PROČITAJTE OVO


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2022.
Kamate su podignute, a evo par KORISNIH SAVETA

Foto:Zorana Jevtić


Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je juče da ne očekuje drastične promene kada je reč o kreditima koji su od značaja građanima, a to su stambeni krediti, koji su evroindeksirani.

NBS povećala je juče referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na 2 odsto. Istovremeno, odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju za po 50 baznih poena, na nivoe od 1 odsto, odnosno na 3 procenta respektivno. Ovakve nove promene važne su za ponašanje građana.

Stručnjaci kažu, da dok su kamate niže od inflacije, možemo reći da su takvi krediti ekstremno povoljni, da se na njima čak i zarađuje. Do kada će to potrajati i da li je promena moguća preko noći, to najmanje zavisi od banke gde ih podižete.

Ekonomisti savetuju da se krediti u narednom periodu uzimaju na kratak rok, a ako je neophodan dugoročni stambeni, da bude sa fiksnom kamatom, koja je i sada nešto veća.

Da li će američke Federalne rezerve na majskom zasedanju ponovo podići kamatu, šta će odlučiti Centralna banka Evropske unije čak i za naše, dinarske kredite, da li će Narodna banka podići referentnu kamatnu stopu?

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je da danas zaseda Izvršni odbor NBS, što je redovna mesečna sednica na kojoj će se govoriti i o referentnoj kamatnoj stopi.

"Referentna kamatna stopa je osnovna kamatna stopa kojom se utiče na sve druge kamatne stope na novčanom tržištu, ali i u realnom sektoru – kamatne stope na kredite i na depozite", objasnio je.

Prema njegovim rečima, NBS je u aprilu odlučila da promeni referentnu kamatnu stopu zbog inflatornih pritisaka, što je sada globalni fenomen.

Dragašević je istakao da je NBS u oktobru prošle godine počela da reaguje, izabrala postepeni pristup koji je u skladu sa karakterom inflatornih pritisaka.

"Procenjivalo se da će inflatorni pritisci biti kratkoročniji i da mogu biti manjeg intenziteta i zato smo odmah delovali", napomenuo je.

Generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS rekao je da je u aprilu povećana referentna kamatna stopa i da je to početak zaoštravanja monetarne politike.

"Izvršni odbor NBS razmatra i domaću situaciju, ali i okruženje i celokupnu makroekonomsku situaciju, i sve na šta ta referentna kamatna stopa može da utiče", rekao je.

O tome da li će referentna kamatna stopa biti veća, znaće se danas u podne.

Povećanje osnovne kamatne stope

"Evropska centralna banka je uz Banku Japana jedna od retkih koja još nije započela svoj proces zaoštravanja monetarne politike, jedan od razloga za to je nepostojanje konsenzusa članova Evropska centralne banke. Tržište očekuje da to počne ove godine", istakao je Dragašević dodajući da je bilo nagoveštaja da će biti povećanja referentne kamatne stope ECB.

Naglasio je da tržište očekuje da bi u ovoj godini Evropska centralna banka mogla tri puta da poveća osnovnu kamatnu stopu za po 25 baznih poena, odnosno 0,75 procenata bi trebalo da bude povećana osnovna stopa Evropske centralne banke.

"Sedamdeset odsto inflacije je uvezena inflacija i to podrazumeva da je ona pod uticajem cena energenata, a imamo i rast cena žitarica i sve to će uticati na inflaciju", napomenuo je.

Kada je reč o kursu dinara, kaže da je pojačana tražnja za devizama, NBS je reakcijom i umirila pritiske i sada su građani ponovo prodavci strane gotovine što doprinosi jačanju dinara.

"Od globalnih kretanja će zavisti i kurs u narednom periodu, ali NBS će obezbediti stabilnost", istakao je.

Naglasio je da ne očekuje drastične promene kada je reč o kreditima koji su od značaja građanima, a to su stambeni krediti koji su evroindeksirani.

"Euribor kao reperna kamatna stopa će svakako rasti, na sam nagoveštaj Evropske centralne banke, on je već reagovao", napomenuo je Dragašević. "Očekujemo da to neće biti drastično i naglo, a očekuje se da će rasti i stope na štednju."

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE