Obrenovac, 02.07.2022

AKO STE PLANIRALI NOVI AUTO, NAČEKAĆETE SE


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 13.04.2022.
Na isporuku se čeka od 6 meseci do godinu dana, cena polovnjaka skočila za 20-30 odsto

Foto:Zorana Jevtić


Pandemija i rat u Ukrajini usporili su proizvodnju i isporuku automobila, pa kupci u Srbiji čekaju od šest meseci do godinu dana, a cene su više i do 30 odsto i novim i starim vozilima, izjavili su danas predstavnici auto-kuća.

"Proizvodnju automobila prvo je usporila pandemija, a zatim i rat u Ukrajinii zbog nedostatka mikročipova, pa se na isporuku čeka od šest meseci do godinu dana", rekao je za Betu predsednik Asocijacije uvoznika motornih vozila Milan Belin.

On je rekao da su najveći proizvođači mikročipova fabrike u SAD, Kini i Tajvanu koje su se zbog veće potražnje mikročipova za kompjutere, od kada je omasovljen rad od kuće zbog pandemije, preorijentisali na tržište računara.

Dodatni problem za smanjenju isporuku mikročipova je, prema njegovim rečima i to što je izgorela jedna fabrika u Japanu koja ih je proizvodila, a zatim se nadovezao i na problem rata u Ukrajini, gde je takodje bilo proizvodjača tih auto-komponenti, kao i na sankcije prema Rusiji koje su stopirale uvoz iz te zemlje, pa su evropski proizvodjači automobila ostali bez delova.

Belin je rekao da je proizvodnja automobila 40 odsto manja nego što je potražnja i da cene svaki mesec malo po malo porastu.

Dodao je da je nedovoljna i ponuda polovnih automobila i da oni čak i više poskupljuju od novih.

"Ponuda polovnih automobila je smanjena jer dok neko ne dobije novi automobil ne može da proda polovni, a oni su više poskupeli nego novi, čak za 20-30 odsto", rekao je Belin.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE