Obrenovac, 05.10.2023

AKO STE SPREMNI ZA PENZIJU, PO ZAKONU VAS ─îEKA I OTPREMNINA


Izvor: Kurir.rs/B92/Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2023.
Evo i kolika! Kako do nje i ko ima pravo

Foto:Ana Paunkovi─ç


Zakon o radu nala┼że da su poslodavci du┼żni da radnicima koji odlaze u penziju isplate otpremnine. Ukoliko to ne urade, ─Źekaju ih oštre kazne.

Bez obzira na to da li je re─Ź o punoj starosnoj penziji ili prevremenoj, poslodavac ima obavezu da zaposlenima pri odlasku u penziju isplati otpremninu.

Ukoliko ugovorom o radu ili aktom poslodavca nije odre─Ĺena visina otpremnine, primeni─çe se pravilo propisano zakonom, što zna─Źi da otpremnina treba da bude u visini najmanje dve prose─Źne zarade.

Ali to tako─Ĺe nije jedini slu─Źaj u kojem je poslodavac du┼żan da isplati otpremninu…

Ko ima pravo na otpremninu u Srbiji?

Poslodavac je du┼żan da isplati otpremninu u dva slu─Źaja.

Kako je za B92.net kazao pravnik Infostuda Milan Predojevi─ç, Zakon o radu ustanovio je du┼żnost poslodavca da isplati zaposlenom otpremninu kod dva razloga prestanka radnog odnosa:

– pri odlasku zaposlenog u penziju

– kod prestanka radnog odnosa zaposlenog ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem odre─Ĺenog posla ili do─Ĺe do smanjenja obima posla, to jest u slu─Źaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom.

A kada zaposleni nema pravo na otpremninu?

Niti u jednom drugom slu─Źaju prestanka radnog odnosa Zakon o radu nije ustanovio du┼żnost poslodavca da isplati otpremninu.

Prema tome, kod svih ostalih slu─Źajeva prestanka radnog odnosa, ne postoji obaveza poslodavca da isplati otpremninu, pa samim tim zaposleni nema pravo da zahteva njenu isplatu.

Treba ipak skrenuti pa┼żnju da je mogu─ça (ne i obavezna) isplata otpremnine i kod nekih drugih osnova za prestanak radnog odnosa.

Naime, kako se opštim aktom poslodavca i ugovorom o radu mogu utvrditi ve─ça prava i povoljniji uslovi rada od prava i uslova utvr─Ĺenih zakonom, kao i druga prava koja nisu utvr─Ĺena zakonom, poslodavac opštim aktom mo┼że da utvrdi da ─çe zaposlenima i u drugim slu─Źajevima prestanka radnog odnosa (osim gore navedena dva slu─Źaja) isplatiti otpremninu. Primera radi, prilikom potpisivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa, u nekim slu─Źajevima ugovara se i isplata otpremnine zaposlenom, pojasnio je Predojevi─ç.

Na osnovu ─Źega se sti─Źe pravo na otpremninu?

Pravo na isplatu otpremnine sti─Źe se na osnovu Zakona o radu pri odlasku zaposlenog u penziju i u slu─Źaju proglašenja zaposlenog tehnološkim, ekonomskim ili organizacionim viškom. Pravo na otpremninu sti─Źe se i u drugim slu─Źajevima, ali samo ako je to predvi─Ĺeno opštim aktom poslodavca, ugovorom o radu ili sporazumom izme─Ĺu zaposlenog i poslodavca.

Kako se obra─Źunava otpremnina?

Zakon o radu propisao je minimalne iznose otpremnine.

Pri odlasku u penziju otpremnina treba da je najmanje u visini dve prose─Źne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republi─Źkog organa nadle┼żnog za statistiku.

Kada je razlog za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca takozvani „tehnološki višak“ poslodavac je du┼żan da pre otkaza ugovora o radu zaposlenom isplati otpremninu koja ne mo┼że biti ni┼ża od zbira tre─çine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu.

Tu se ra─Źuna samo cela godina po osnovu ugovora o radu (na odre─Ĺeno, neodre─Ĺeno vreme, puno ili nepuno radno vreme) kod poslodavca koji pla─ça otpremninu.

Nije relevantan rad po ugovoru o delu, niti rad po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima ostvaren kod istog poslodavca.

Pod zaradom zaposlenog u navedenom smislu podrazumeva se prose─Źna mese─Źna zarada zaposlenog ispla─çena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se ispla─çuje otpremnina, objasnio nam je pravnik.

Što se ti─Źe maksimalnog iznosa otpremnine, on nije propisan zakonom.

„Zanimljiva je ipak odredba Zakona o radu po kojoj opštim aktom ili ugovorom o radu ne mo┼że da se utvrdi du┼żi period za isplatu otpremnine od perioda utvr─Ĺenog zakonom, a to je, kao što smo videli – za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu“, naveo je Predojevi─ç.

Visina otpremnine za odlazak u penziju 2023. godine

Poslednji objavljen podatak Republi─Źkog zavoda za statistiku o prose─Źnim primanjima odnosi se na januar 2023. godine. Tada je prose─Źna neto zarada iznosila 82.769 dinara, odnosno 114.228 dinara bruto.

Pomenuli smo da pri odlasku u penziju otpremnina treba da je najmanje u visini dve prose─Źne zarade.

Dakle, minimalna visina otpremnine u 2023. godini trebalo bi da iznosi 228.456 dinara bruto.

Rok za isplatu otpremnine za odlazak u penziju

Kod isplate otpremnine za slu─Źaj odlaska u penziju zakon koristi sintagmu da je poslodavac du┼żan da je plati „pri odlasku u penziju“ zaposlenog. Mo┼że se zaklju─Źiti da je obaveza isplatiti otpremninu najkasnije na dan prestanka radnog odnosa, pojasnio nam je Predojevi─ç.

Što se ti─Źe otpremnine zaposlenom koji je tehnološki višak, zakon je precizniji jer navodi da je poslodavac du┼żan da „pre otkaza ugovora o radu“ zaposlenom isplati otpremninu.

U svakom slu─Źaju, poslodavac je du┼żan da zaposlenom, u slu─Źaju prestanka radnog odnosa, isplati sve neispla─çene zarade, naknade zarade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa. Isplatu ovih primanja poslodavac je du┼żan da izvrši najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Nema odricanja

Niko ne mo┼że da se odrekne prava na otpremninu

Kako nam je naglasio pravnik Infostuda, Ustavni sud je doneo niz odluka kojima je utvrdio da se niko ne mo┼że odre─çi prava na otpremninu, niti njenog zakonom odre─Ĺenog minimalnog iznosa.

Prema tome, sporazumi poslodavca i zaposlenog kojim se zaposleni odri─Źe ovog prava ili se odri─Źe zakonski odre─Ĺenog minimalnog iznosa otpremnine ne proizvode pravno dejstvo. Dakle, poslodavac je du┼żan da isplati otpremninu i pored takve izjave ili ugovora o odricanju.

Ako poslodavac ne isplati otpremninu, slede velike kazne

Neispla─çivanje otpremnine u skladu sa zakonskim pravilima je prekršaj poslodavca za koji je propisana nov─Źana kazna. Ukoliko se podnese prijava Inspekciji rada, ona bi nakon kontrole kojom bi utvrdila izbegavanje obaveze pla─çanja otpremnine trebalo da podnese prekršajnu prijavu protiv poslodavca.

Prema Zakonu o radu, nov─Źanom kaznom od 400.000 do ─Źak 1.000.000 dinara kazni─çe se za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica ako zaposlenom uskrati pravo na otpremninu u skladu sa odredbama ovog zakona.

Jasno je da se poslodavcima ne isplati da radnicima uskra─çuju otpremnine, budu─çi da je trošak u tom slu─Źaju mnogo manji od potencijalne kazne.

Radi same isplate otpremnine, zaposleni bi morao da pokrene sudski spor.

Sudska je praksa, tako─Ĺe, da je nezakonit otkaz u slu─Źaju kada poslodavac nije isplatio otpremninu koju je bio obavezan da plati.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE