Obrenovac, 18.06.2021

AKCIJA SISTEMSKOG UNIÅ TAVANJA KRPELJA U TOKU


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2021.
Nakon urađenog monitoringa, ekipe Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća” i sektora ekologija krenule su u akciju sistemskog uništavanja krpelja

Foto:obrenovac.rs


Na nekoliko lokacija u gradu obavljen je tretman.

Radmila Zlatić Šibinović iz Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća” navodi da su preparati koji se koriste za suzbijanje krpelja registrovani za upotrebu, te kao takvi nisu opasni za živote ljudi i kućnih ljubimaca.

– Tretirali sve međublokovske površine u centru Obrenovca, Zabran, nasipe uz Savu, parkove i sve zelene površine kojima može da se priđe – rekla je Zlatić Šibinović.

Prema njenim rečima, tretman kojim se tretiraju zelene površine efikasan je u suzbijanju krpelja, međutim kako kaže neophodno je biti obazriv prilikom boravka na otvorenom, a nakon istog obaviti pregled, pa ukoliko se uoči prisustvo krpelja, neophodno ga je uklonite što je brže moguće.

– Nakon obavljenog monitoringa, koncentracija krpelja nije bila visoka, sve površine su na vreme pokošene, a to je jedna vrlo bitna mera za kontolu ovih paukolikih životinja – navela je Zlatić Šibinović.

Javno preduzeće za zaštitu i unapređenje životne sredine na vreme je organizovalo akciju. Naime, sa dolaskom lepog vremena, veći broj ljui boraviće u prirodi, te je neophodno u pravom trenutku raditi na uništavanju krpelja i komaraca.

– Ovo je akcija koju svake godine sprovodimo. Međutim, najpre vršimo redovne monitoringe, pa kada brojnost dostigne određenu vrednost, mi prelazimo u fazu u kojoj smo sada, a to je izvršenje na terenu – naveo je direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić i dodao da od ove godine akciju uništavanja krpelja obavlja Javno komunalno preduzeće ”Gradska čistoća”, a kako ističe paralelno sa ovom akcijom radiće se i monitoring odraslih larvenih formi komaraca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE