Obrenovac, 04.12.2021

APEL VOZA─îIMA


Izvor: novosti.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2021.
Po─Źela je ┼íkolska godina, usporite - za ─Źetiri godine 1.790 dece povre─Ĺeno kao pe┼íaci

Foto:Prelaz u Despota Stefana/novosti.rs


DR┼ŻAVMA Agencija za bezbednost saobra─çaja apelovala je danas, povodom po─Źetka školske godine da voza─Źi posebno budu oprezni jer se o─Źekuje poja─Źan saobra─çaj u zonama škola i naselja.

Agencija je podsetila da je za ─Źetiri godine 1.790 dece koji su bili pešaci povre─Ĺeno u saobra─çaju, od ─Źega 182 u zonama škola.

Voza─Źima je poru─Źeno da je u zonama škola u naselju ograni─Źenje brzne 30 kilometara na sat, dok je u takvim zonama van naseljenih mesta ograni─Źenje 50 kilometara na sat.

Upozoreno je da je primena epidemioloških mera uticala na odr┼żavanje nastave i promene navika i ponašanja svih u─Źesnika u saobra─çaju.

- Deca nisu aktivno u─Źestvovala u saobra─çaju na putu od škole do ku─çe, a to je relacija na kojoj dolazi do povreda i saobra─çajnih nezgoda u kojima deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta naj─Źeš─çe stradaju. Posebnu pa┼żnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pa┼żnju posvete me─Ĺusobnom igranju, a ne u─Źeš─çu u saobra─çaju - poru─Źila je Agencija.

Podaci Agencije za bezbednost saobra─çaja ukazuju da deca naj─Źeš─çe stradaju u svojstvu voza─Źa, pešaka i putnika u vozilu. U periodu od 2016. do 2020. godine u saobra─çaju je poginulo 44 dece osnovnoškolskog uzrasta, od ─Źega 13 kao pešaci, 24 kao putnici i sedam kao voza─Źi. Od ukupno 13 poginulih dece pešaka, ─Źetvoro je ┼żivot izgubilo na peša─Źkom prelazu. Za te ─Źetiri godine bilo je 1.790 povre─Ĺene dece u svojstvu pešaka, od toga 182 je povre─Ĺeno u "zoni škole", a 577 na peša─Źkom prelazu.

Agencija je navela da od ukupno 24 poginule dece u svojstvu putnika u vozilu, 21 dete je ┼żivot izgubilo u putni─Źkom automobilu, dvoje na traktoru i jedno na biciklu. U svojstvu voza─Źa ┼żivot je izgubilo sedmoro dece školskog uzrasta i to šestoro na bicklu, a jedno kao voza─Ź putni─Źkog vozila. Agencija je istakla da je prošle godine prvi put, u poslednjih deset godina, evidentirano poginulo dete u svojstvu voza─Źa putni─Źkog automobila.

- Molimo sve roditelje da ─Źuvaju svu decu u saobra─çaju i da budu primer ispravnog u─Źestvovanja u saobra─çaju kako bi deca izgradila ispravne stavove i usvojila va┼żnost bezbednog ponašanja u saobra─çaju - poru─Źila je Agencija.

Voza─Źe su podsetili i da se kazne i kazneni poeni dupliraju ukoliko prave saobra─çajne prekršaje u prisustvu dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE