Obrenovac, 29.11.2021

APLIKACIJE ZA ZA┼áTITU ┼ŻIVOTNE SREDINE


Izvor: Kurir.rs/Promo tekst/Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2021.
Ako ┼żelite da spasete planetu, koristite ove 4 zelene aplikacije

Foto:Promo


Broj vesti o klimatskim problemima, kao i broj zelenih inicijativa širom sveta stalno se uve─çava. Kako vlade širom sveta promovišu programe za smanjenje narušavanja ┼żivotne sredine, tako se pove─çava i potreba za vo─Ĺenjem „zelenijeg" ┼żivota, a tr┼żište aplikacija odgovara na ┼żelje korisnika. Ako ┼żelite da manje narušavate prirodu, u nastavku prona─Ĺite listu aplikacija koje vam u tome mogu pomo─çi.

greenMeter

Razvijena i za Android i za iPhone, ova aplikacija poma┼że da kotrolišete uticaj vašeg vozila na ┼żivotnu sredinu.

Ona se slu┼żi iPhoneovim mera─Źem brzine kako bi mogla da detektuje i bele┼żi ubrzanje. Korisnici mogu uneti cene goriva, vremenske uslove koji uti─Źu na vu─Źu, te┼żinu vozila i sli─Źno. Aplikacija potom analizira ove informacije i izra─Źunava uticaj vozila. Kako dodajete gas, aplikacija ─çe vas obavestiti da li vozite na na─Źin koji previše zaga─Ĺuje sredinu.

Ecorio

Ecorio konsultuje Google aplikacije da bi odredio put do vaše destinacije koji generiše najmanju štetu na ┼żivotnu sredinu. Dok se kre─çete, Ecorio ra─Źuna vašu stopu emisije ugljen-dioksida i savetuje kako da je smanjite u budu─çnosti. Sli─Źno drugim aplikacijama, Ecorio predla┼że podr┼żavanje raznih zelenih inicijativa. Ako ┼żelite da se umre┼żite sa drugin odgovornim voza─Źima, to mo┼żete uraditi pomo─çu funkcionalnosti „Inspire", preko koje mo┼żete organizovati zajedni─Źke vo┼żnje i tako smanjiti zaga─Ĺivanje planete.

A Real Tree

Jedan od velikih problema ┼żivotne sredine jeste gubitak šuma. Ova aplikacija za iPhone vam poma┼że da doprinesete borbi za njihovo o─Źuvanje. A Real Tree poma┼że korisnicima da se uklju─Źe u akciju sa─Ĺenja drveta preko kupovine aplikacije. Svaka kupovina zna─Źi da ─çe jedno drvo biti posa─Ĺeno, za šta se brinu partnerke organizacije Sustainable Harvest International i Trees For the Future. One se bave pošumljavanjem u raznim zemljama, me─Ĺu kojima su Nikaragva, Haiti, Indija i Honduras. Aplikacija košta svega 99 centi.

Klima

Klima je aplikacija koja vam poma┼że da izgradite stil ┼żivota koji podrazumeva smanjenu emisiju ugljen-dioksida.

Ova aplikacija vam postavlja seriju pitanja o vašem stilu ┼żivota, ishrani, da li vozite i koliko ─Źesto letite avionom… Nakon toga izra─Źunava vaš godišnji profil. Odatle vam daje savete kako da neutrališete svoje loše navike – primera radi sa─Ĺenjem drve─ça ili davanjem novca za socijalne projekte. Aplikacija isti─Źe gde biste mogli da smanjite emisiju ugljen-dioksida,pa daje konkretne predloge, kao što je smanjenje broja odlazaka u kupovinu ili prelazak na veganski re┼żim ishrane. Iako je sama aplikacija besplatna, ona vam sugeriše gde mo┼żete da ulo┼żite novac, kao na primer da poklonite za zelene projekte. Ona prati koliko ste anga┼żovani i pokaza─çe vam koliko je stabala drve─ça posa─Ĺeno od vaših donacija, koliko ste solarne energije proizveli i koliki je vaš društveni uticaj.

Ovo su samo neke od popularnih aplikacija za o─Źuvanje ┼żivotne sredine. Ako i sami imate ideju za aplikaciju koja bi poboljšala šanse da se svet izbori s klimatskom krizom, jednogodišnji obrazovni program za razvoj mobilnih aplikacija vam mo┼że pomo─çi da doprinesete zdravlju planete a pri tome i zaradite novac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE