Obrenovac, 13.06.2021

BESPLATNE AKCIJE, IMATE LI NA NJIH PRAVA I DA LI VAM SLEDUJE NOVAC?


Izvor: nova.rs/Bojana Milovanovic/Lokalne novine | Obrenovac, 01.06.2021.
Sve informacije na jednom mestu

Foto:Kurir


Ponovo su u fokusu besplatne akcije i to zbog odluke kompanije NIS da isplati dividendu. Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 11 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, mnogi su i zaboravili da li su akcije u međuvremenu i prodali. Neki se i ne sećaju da li su u međuvremenu podizali novac od dividende koji je do sada ukupno dostigao sumu od oko 4.600 dinara i zato vam donosimo odgovore na sve moguće dileme.

Prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. Praktično u Pošti, možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument za sve pomenuto jeste lična karta.

Što se tiče dividendi odnosno novca koje dobijate po osnovu akcija, uplatu od njih možete imati samo ukoliko deonice niste prodali. I sve o dividendama, dakle koliko novca imate na računu i kad je on uplaćivan, takođe možete saznati u Pošti.

U Pošti takođe možete i podići novac od dividende, ali i novac od prodaje akcija.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Treba reći i da su retki građani koji sve poslove sa akcijama završavaju u nekoj drugoj poslovnoj banci. Ukoliko je tako, oni bi to trebalo i da znaju jer je sve urađeno na njihov zahtev.

Na računu oko 10.500 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.500 dinara.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara. S druge strane, oko 5.000 dinara ukupno imate i u akcijama na Beogradskoj berzi, pod uslovom da ih niste prodali.

Jedna akcija NIS na berzi danas vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, vredi ukupno 3.070 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.040 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Takođe, građanima je u međuvremenu na račune uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Nova dividenda od NIS

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Akcije NIS, podsetimo, početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE