Obrenovac, 07.05.2021

KO ŽELI U BALON ?


Izvor: Bojana Petrović/Telegraf/V.Đ./Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2021.
Pilot dužan da zabrani vožnju s cigaretom, oružjem...

Foto:Shutterstock


Pravilnik o obavljanju vazdušnog saobraćaja reguliše vožnju balonom...

Prema Pravilniku o obavljanju vazdušnog saobraćaja balonima zabranjeno je pušenje u bilo kojoj fazi leta, kao ni u neposrednoj blizini balona. Takođe, određeno je da pilot koji upravlja vazduhoplovom "dužan da spreči prevoz lica koje izgleda da je pod uticajem psihoaktivnih supstanci".

Među odgovornostima pilota vazduhoplova navedene su i te dve stavke odgovornosti pilota.

- Dužan je da obezbedi da niko neće pušiti u balonu niti u njegovoj direktnoj blizini. Dužan je da spreči prevoz balonom lica koje izgleda da je pod uticajem psihoaktivnih supstanci u meri da bi mogla biti ugrožena bezbednost balona ili lica u njemu - navedeno je u Pravilniku.

Pilot je takođe dužan da vodi računa o nivou buke.

- Pilot koji upravlja vazduhoplovom je dužan da uzme u obzir operativne procedure kako bi smanjio buku izazvanu radom sistema za zagrevanje, vodeći računa da bezbednost ima prioritet u odnosu na smanjenje buke.

Pilot je dužan i da obezbedi da niko ne nosi i ne upotrebljava oružje u balonu. Ako prevozi putnike pilot koji upravlja vazduhoplovom ne sme da simulira situacije u kojima treba primeniti procedure koje se primenjuju u vanrednim situacijama ili u slučaju opasnosti, navedeno je. Dužan je i da obezbedi da da svi članovi posade koji su uključeni u obavljanje dužnosti neophodnih za bezbedan let balona tokom leta upotrebljavaju dodatni kiseonik svaki put kada bi na visini planiranog leta manjak kiseonika mogao uzrokovati smanjenje sposobnosti članova posade.

Pravilnikom je, između ostalog, regulisano i "izbacivanje opasne robe".

- Na letovima balona koji se odvijaju iznad gusto naseljenih delova gradova, mesta ili naselja ili iznad skupa ljudi na otvorenom prostoru, pilot koji upravlja vazduhoplovom ne sme da vrši izbacivanje opasne robe - istaknuto je.

Pravilnik je stupio na snagu početkom januara ove godine, a može se naći u Službenom glasniku

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE