Obrenovac, 06.05.2021

ŠTA DA RADITE KAD ZAKAŽE 'BAKA SERVIS'?


Izvor: Alo.rs/Politika/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2021.
Oprezno kod izbora dadilje

Foto:Shuterstoock/Marko Poplasen


Bebisiterka mora biti zdrava i sposobna za rad sa decom, mora da ima sanitarnu knjižicu i ne sme biti osuđivana. – Roditelji bi što duže trebalo da intervjuišu guvernante i da ih što bolje upoznaju pre nego što im povere decu...

Kad zakaže „baka servis”, tetka ima svoje obaveze, a ni komšinica prekoputa nema kad da pripomogne u čuvanju deteta, jedino rešenje za mame i tate koji moraju na posao jesu dadilje. A pošto čuvenu Meri Popins vetar teško da će naneti u naše krajeve, a luckastu dadilju Fren ne možemo sad naći ni na te-ve ekranima, roditeljima preostaje da se na internetu, u oglasima ili uz pomoć prijatelja upuste u potragu za bebisiterkama. Koliko je to teška pa čak i opasna rabota, i kako, i ne znajući, decu možemo dati u ruke osobama koje ih mogu ugroziti, saznali smo pre nekoliko dana, kada se pročulo da je bebisiterka S. C. osumnjičena da je bebi od četiri i po meseca, čuvajući je, davala velike količine bensedina. Tanjug prenosi da je „dadilji iz pakla”, kako su ovu ženu nazvali beogradski mediji, određen pritvor od 30 dana, a jedan od razloga za to je i bojazan da će krivično delo ponoviti jer je već ranije bila uslovno osuđivana. Uprkos takvim „preporukama”, S. C. je uspela da uđe u porodicu ove bebe koja ju je, kako se saznaje, angažovala preko sajta „Bebisiterka.rs” koji je odmah nakon što se pročulo za ovu aferu i ugašen.

Kako dakle u moru osoba sumnjivih biografija pronaći onu pravu kojoj smemo da poverimo dete?

Glavna preporuka je „otvoriti četvore oči”, a jedan od proverenih i najsigurnijih načina je Društvo za čuvanje i negu dece „Bebi servis”, koji opslužuje 130 gradskih porodica, a njihove usluge subvencioniše i grad Beograd.

– Dadilje angažujemo isključivo posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje. Zainteresovani polažu testove opšte informisanosti i kulture, kao i test ličnosti, a na osnovu dobijenih rezultata mi ih pozivamo na razgovor. Sa svakom potencijalnom dadiljom pričaju psiholog, pedagog, rukovodilac i ja kao direktor i tako se vrši drugi krug selekcije – objašnjava Jelena Dubljević, direktorka „Bebi servisa”.

Najuspešnije bebisiterke potom prolaze teorijsku nastavu kod doktora, nutricioniste, pedagoga i psihologa, a zatim imaju i praktičnu obuku u dnevnom vrtiću, odnosno jaslicama PU „Dečji dani”. Svaka od kandidatkinja ima svog mentora, koji nakon obuke daje svoje mišljenje i kada se svi saglase da ona zadovoljava kriterijume na redu je prikupljanje dokumentacije. Potrebno je da donesu potvrdu da su zdrave i sposobne za rad sa decom, sanitarnu knjižicu, ali i potvrdu Policijske uprave da nisu krivično gonjene i osuđivane.
Očigledno da neke od ovih koraka ostali servisi prosto preskaču, pa se tako i desilo da S. C., uprkos dosijeu, dobije dete na čuvanje.

– Idealna dadilja je za svakog roditelja drugačija. Neki roditelji vole da je to mlada osoba, neki da je starija, odnosno model bake... različiti su zahtevi... Oni pri prijavljivanju popunjavaju upitnik u kome kažu šta očekuju od dadilje, kakav treba da je njen profil, godine, da li žele mekšu i nežniju ili strožu bebisiterku... Na osnovu toga procenjujemo koja je dadilja odgovarajuća za njih i šaljemo je kod mame i tate na razgovor – ilustruje Dubljevićeva i dodaje da oni nisu agencija za posredovanje, već da sve bebisiterke kod njih imaju ugovor o radu, dok se sa porodicama potpisuje ugovor o pružanju usluge.

Prosečna starost žena u „Bebi servisa” je oko 55 godina i u najvećem broju slučajeva reč je o ženama sa ličnim iskustvom, odnosno onima sa sopstvenom decom i unučićima. Najstarija njihova saradnica ima 30 godina staža u čuvanju mališana. Važno je, kaže Dubljevićeva, da se guvernanta uklopi i sa decom, ali da i sa roditeljima ima dobru komunikaciju, pa se tako uvek preporučuje da mame odvoje nekih desetak dana koje će provesti sa novom članicom svoje porodice kako bi se upoznale i navikle na saradnju.

Pošto „Bebi servis” ima dosta posla, a nedovoljno dadilja, na njihovoj listi čekanja trenutno je 50 porodica. Tako da će brojne mame i tate morati da potraže bebisiterke na nekoj drugoj strani. Dubljevićeva zato savetuje roditelje da što više obrate pažnju na kandidatkinje za više nego odgovornu funkciju čuvanja dece.

– Važno je što duže intervjuisati osobe koje se angažuju preko sajtova ili oglasa, više puta se videti sa njima, ali i tražiti svu tu papirologiju koju i mi tražimo. Roditelji što bolje treba da upoznaju ličnost osobe, da pitaju koja je njihova motivacija za rad. Jer ovaj posao ne može da radi žena koja samo hoće da zaradi. Neophodna je ljubav prema deci. Dadilja bi trebalo da počne da dolazi pre nego što mama krene da radi, a dobro je pozvati i baku, tetku... da porazgovaraju sa bebisiterkom jer više očiju bolje vidi. Često neka pitanja deluju beskorisno, ali nisu. Ne oklevajte, imate pravo da ih pitate šta želite jer te žene će ipak biti u vašoj kući sa vašim detetom – poručuje Jelena Dubljević, dodajući i da se roditeljima savetuje da traže agencije sa najviše dadilja, ali i one kod kojih njihovi prijatelji imaju pozitivna iskustva. Jer, preporuka je, kaže, najbolja reklama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE