Obrenovac, 07.05.2021

BUDU─ćI BIZNISMENI, PA┼ŻNJA!


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2021.
Ako zapo─Źinjete svoj posao i treba vam milion...

Foto:Shutterstock


Programi finansijske podrške dr┼żave malim i srednjim preduze─çima, ─Źija realizacija bi trebalo da krene krajem februara, obezbe─Ĺuju se po veoma povoljnim uslovima jer se deo novca dobija bespovratno, a deo sa malim kamatama.

Za po─Źetnike u biznisu recimo, Ministarstvo privrede daje bespovratnih 30 do 40 odsto sredstava, zavisno od stepena razvijenosti sredine u kojoj rade.

Na primeru to izgleda ovako: ako je za zapo─Źinjanje posla preduzetniku neophodno milion dinara i po razvijenosti kraja spada u kategoriju koja dobija 30 odsto pomo─çi, od dr┼żave ─çe dobiti bespovratnih 300.000 dinara, a od Fonda za razvoj 700.000 dinara.

Za tri programa u kojima kredite daje Fond za razvoj, a re─Ź je o pomo─çi po─Źetnicima, podsticanju preduzetništva, ┼żenama i omladini, kamatna stopa je jedan odsto godišnje, kada je sredstvo obezbe─Ĺenja garancija banke, a dva odsto za ostala sredstva obezbe─Ĺenja, uz primenu valutne klauzule.

Kada je re─Ź o roku vra─çanja kredita za ova tri programa, u Ministarstvu privrede je re─Źeno da on zavisi od zahteva samog klijenta i njegovog boniteta.

- Rok mo┼że da bude do pet godina i tada je grejs period do godinu dana za programe za ┼żene, mlade i po─Źetnike u biznisu, odnosno do 10 godina, za preduzetnike do osam, uz godinu dana grejs perioda za razvojni program - ka┼żu u ministarstvu.

Kod ─Źetvrtog programa podrške za nabavku opreme koji se realizuje sa poslovnim bankama i lizing ku─çama, rok otplate kredita bi─çe od godinu i po do pet godina, dok ─çe se kamatne stope razlikovati kod svake banke ili lizing kompanije.

Maksimalni iznos kamatnih stopa banaka bi─çe dostupan na sajtu ministarstva i to, kako ka┼żu, nakon izbora banaka i lizing ku─ça. Izbor se radi na osnovu toga koje banke ponude najpovoljnije kamatne stope.

S obzirom na takav na─Źin odabira banaka, o─Źekuje se da ─çe kamatne stope i za ovaj program biti povoljne, a firme ─çe mo─çi da biraju izme─Ĺu dinarskih i kredita indeksiranih u evrima.

Za svaki pojedina─Źni program je precizno definisano koje delatnosti mogu da ra─Źunaju na pomo─ç a generalno se mo┼że zaklju─Źiti da su razvojni i program nabavke opreme, koji su namenjeni zrelijim firmama starijim od dve godine, usmereni pre svega ka proizvodnim preduze─çima, gra─Ĺevinskim firmama i firmama koje se bave ra─Źunarskim programiranjem, visokotehnološkim uslugama i recikla┼żom.

Programi za mlade, ┼żene i po─Źetnike u biznisu su osim za ove delatnosti otvoreni i za širu paletu uslu┼żnih delatnosti, s tim da se ni kroz ove programe ne─çe pomagati trgovinska delatnost i primarna poljoprivredna proizvodnja.

Iz ministarstva navode i da su programi podjednako otvoreni za preduzetnike i privredna društva, a na programe namenjene za zrelije firme mogu da se jave i zadruge.

Kako bi se olakšao proces pripreme konkursne dokumentacije, Ministarstvo privrede finansira i besplatnu pomo─ç za sve zainteresovane subjekte, koja se realizuje preko 17 regionalnih razvojnih agencija, a stru─Źnu pomoc preduzetnici mogu potra┼żiti i u Privrednoj komori Srbije.

Sve va┼żne informacije o ovim, ali i drugim programima podrške preduzetnicima u Srbiji, uklju─Źuju─çi i kontakt osobe zadu┼żene za davanje više informacija o svakom programu, dostupne su na sajtu preduzetnistvo.gov.rs najkasnije do objavljivanja javnog poziva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE