Obrenovac, 10.05.2021

BILO BI DOBRO ZNATI


Izvor: politika.rs/Katarina ─Éor─Ĺevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2021.
Koliko imamo ÔÇ×beba iz epruveteÔÇŁ?

Foto:D.Jevremovi─ç


Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja parovima koji imaju problem sa sterilitetom omogu─çava neograni─Źeni broj postupaka vantelesne oplodnje za prvo dete i jedina dr┼żava u Evropi koja ┼żenama mla─Ĺim od 43 godine poma┼że da postanu majke uz pomo─ç takozvane in vitro fertilizacije. Zahvaljuju─çi odluci dr┼żave, omogu─çeno je i zamrzavanje i odmrzavanje embriona o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje i vantelesna oplodnja za drugo dete. Me─Ĺutim, dr┼żava još uvek nema egzaktne podatke koliko parova u našoj zemlji ima problem sa sterilitetom, koliko je ro─Ĺeno „beba iz epruvete” i koje klinike imaju najve─çi uspeh u ovom postupku. Zbog toga je udru┼żenje „Šansa za roditeljstvo” apelovalo na nadle┼żne da je neophodno uspostavljanje jedinstvenog registra parova koji ulaze u proces vantelesne oplodnje i broja ro─Ĺenih beba.

– Procene govore da svaki šesti par ima problem sa sterilitetom i da uspeh biomedicinski potpomognute oplodnje i u svetu i u Srbiji iznosi oko 30 procenata, iako mnoge klinike tvrde da su baš one najuspešnije i obe─çavaju daleko ve─çe šanse da se do─Ĺe do ┼żeljenog potomstva. Zbog toga je veoma va┼żno da ta─Źno znamo koliko partnera ima problem sa za─Źe─çem i koliko se njih godišnje uputi na le─Źenje uz pomo─ç postupaka asistiranih reproduktivnih tehnologija – odokativne procene nisu isto što i ta─Źni podaci. Iako Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje ima ta─Źan broj VTO procedura koje finansira na godišnjem nivou, ipak nedostaje broj uspešnih procedura koje su rezultirale ro─Ĺenjem deteta – navodi predsednica udru┼żenja „Šansa za roditeljstvo” Sandra Jovanovi─ç.

Ona isti─Źe da poslednjim dakle „najnoviji” javno dostupni podaci na zvani─Źnom sajtu RFZO datiraju iz perioda od 2009. do 2013. godine i oni govore da uspeh VTO tada nije prelazio 33,7 procenata. I u tom izveštaju se naglašava da se ovi podaci ne mogu smatrati pouzdanim i validnim jer ih ne obezbe─Ĺuje rutinska zdravstvena statistika.

– Znamo da medicina na ovom polju napreduje i da su se uslovi finansiranja VTO postupaka poboljšali, ali ┼żelimo da se omogu─çi kontinuirano pra─çenje podataka o broju postupaka, poro─Ĺaja i zamrznutih embriona za svaku godinu. Onda bismo ta─Źno znali koliko ljudi ima problem sa za─Źe─çem, kroz kakav su postupak i stimulaciju prošli, koji je ta─Źan uzrok njihove neplodnosti, koliko su ─çelija i embriona dobili i da li im je neophodna donacija reproduktivnog materijala. To bi pomoglo svima – i dr┼żavi, i klinikama, i pacijentima – zaklju─Źuje Jovanovi─çeva.

Podse─çanja radi, vantelesna oplodnja o trošku RFZO danas se obavlja u šest dr┼żavnih ustanova – Klini─Źkom centru Srbije, Ginekološko-akušerskoj bolnici „Narodni front”, Klini─Źkom centru Vojvodine, Klini─Źkom centru Kragujevac, Klini─Źkom centru Niš i Opštoj bolnici u Valjevu, kao i u jedanaest privatnih zdravstvenih ustanova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE