Obrenovac, 01.07.2022

PO─îELA PRIJAVA ZA BESPLATNE UD┼ŻBENIKE


Izvor: Blic | Obrenovac, 01.03.2022.
Prijava za besplatne ud┼żbenike za u─Źenike osnovnih ┼íkola koje obezbe─Ĺuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnolo┼íkog razvoja preko Programa nabavke nastavnih sredstava za u─Źenike, polaznike i ustanove po─Źela je u ponedeljak, 28. februara, saop┼ítilo je Ministarstvo.

Foto:GORAN ŠURLAN / RAS SRBIJA


´╗┐

Za nabavku besplatnih ud┼żbenika za školsku godinu 2022/23. godinu Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja opredelilo je 750.000.000 dinara.

Novina od ove godine su i besplatni ud┼żbenici za u─Źenike koji se obrazuju po IOP-u 3, odnosno za u─Źenike sa izuzetnim sposobnostima, kao i za gluve i nagluve u─Źenike koji koriste elektronske ud┼żbenike sa video-sadr┼żajima na srpskom znakovnom jeziku, navodi Ministartsvo.

Pravo na besplatne ud┼żbenike imaju:

u─Źenici iz socijalno/materijalno ugro┼żenih porodica (primaoci nov─Źane socijalne pomo─çi); sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje sti─Źu po individualnom obrazovnom planu;

u─Źenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilago─Ĺavanjem (uve─çan font, Brajevo pismo, elektronski format);

u─Źenici osnovnih škola koji su u porodici tre─çe ili svako naredno ro─Ĺeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja;

u─Źenici osnovnih škola koji se obrazuju po IOP-u 3; gluvi i nagluvi u─Źenici koji koriste elektronske ud┼żbenike sa video-sadr┼żajima na srpskom znakovnom jeziku.

 

Ministarstvo obezbe─Ĺuje i ud┼żbenike za ove kategorije u─Źenika i na jezicima nacionalnih manjina, kao i ud┼żbenike prilago─Ĺene deci sa smetnjama u razvoju.

 

Za ─Ĺake od prvog do ─Źetvrtog razreda osnovne škole komplet koji obezbe─Ĺuje Ministarstvo sastoji se od ud┼żbenika za matematiku, srpski (maternji) jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

Starijim osnovcima, od petog do osmog, dodeljuju se besplatni ud┼żbenici za matematiku, srpski (maternji) jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Tim povodom Ministarstvo je svim osnovnim školama poslao

Uputstvo o na─Źinu prijave za besplatne ud┼żbenike i unosu podataka u─Źenika u sistem. Prema Uputstvu, škole su du┼żne da obaveste roditelje/staratelje u─Źenika preko odeljenjskih starešina i da prikupe podatke i potrebna dokumenta, koje dostavljaju Ministarstvu do 31. marta 2022. godine. Imaju─çi u vidu va┼żnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo prosvete od školske 2009/2010. godine obezbe─Ĺuje besplatne ud┼żbenike za u─Źenike osnovnih škola kroz Program nabavke nastavnih sredstava za u─Źenike, polaznike i ustanove. Od školske 2017/18. godine, pravo na besplatne prilago─Ĺene ud┼żbenike imaju u─Źenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovno školsko obrazovanje i vaspitanje sti─Źu po individualnom obrazovnom planu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE