Obrenovac, 04.07.2022

BIBLIJSKO IME KOJE NOSE MNOGI SRPSKI VELIKANI


Izvor: Espreso/Krstarica/Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2022.
A verovatno niste ni imali POJMA ŠTA ONO ZNAČI

Foto:Profimedia


Muško ime Petar raspostranjeno je širom sveta, posebno u hrišćanskim zemljama. Apostol ovog imena zaslužan je za njegovu popularnost kroz vekove, a poreklo vodi od grčke reči „Petros“ (πέτρος), u značenju stena, kamen.

Jednom od svojih apostola, Simonu, Zebedejevom sinu, Isus je dao nadimak Petar da bi označio da će on biti stena na kojoj će se graditi hrišćanstvo. Ime u aramejskom obliku, Kefa, preneto je u grčki jezik, gde je dobilo formu „Petros“. Značenje „stena“, „temelj“ odnosi se i na patera, oca, onoga koji je bio glava u patrijarhalnom društvu.

Tako danas ime Petar živi u raznim oblicima, u svim delovima sveta. Britanci neguju formu Piers, Peter; Irci: Pierce i Pearse; Italijani: Piero i Pietro; Španci: Pedro; Francuzi: Pierre… U svakome od njih živi simbol nepokolebljivosti, odlučnosti, postojanosti.

Petar je prisutan u svakom vremenu, od fiktivnih, dečjih likova kakav je Petar Pan, do grandioznih vladara kakvi su bili Petar Veliki ili Petar II Petrović Njegoš.

Od Bazilike Svetog Petra u Vatikanu, sa trgom napravljenim tako da poput dve ruke prima vernike i sve posetioce, do Petrove crkva u Rasu, tačnije Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, najstarijeg spomenika crkvene arhitekture na prostoru Srbije, mnogo je znamenitosti koje nose ovo staro ime.

Petar Kočić, pisac, Petar Kralj, glumac, Petar Grgec, slikar; glumci Petar Benčina i Petar Strugar, pevač Petar Grašo… Mnogo je poznatih ličnosti nosilo ovo ime, mnogi ga i danas nose, a sudeći po popularnosti i njegovoj neprolaznoj lepoti, još će poneki Petar ući u bogatu listu nosilaca ovog imena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE