Obrenovac, 04.07.2022

BIO JEDNOM JEDAN DOLAR


Izvor: Kurir.rs/RT/Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2022.
Da li će američka valuta doživeti sudbinu britanske funte sa početka prošlog veka?

Foto:Shutterstock


Američki dolar se nosi sa nekim od istih izazova sa kojima se britanska funta suočavala početkom 1900-ih, pre nego što je opala, navodi Goldman Saks u istraživačkoj belešci objavljenoj u četvrtak. Banka sa Volstrita upozorava da bi dolar mogao da izgubi globalnu dominaciju.

Prema istraživanju u koje je imao uvid Biznis Insajder, potez Vašingtona i njegovih saveznika da zamrznu veći deo deviznih rezervi ruske centralne banke izazvao je zabrinutost da bi zemlje mogle da počnu da se udaljavaju od dolara. Analitičari su objasnili rizik zbog brige o moći koju dolar daje SAD.

Izazovi koje je Goldman Saks naveo uključuju činjenicu da SAD imaju relativno mali udeo u globalnoj trgovini u poređenju sa dominacijom svoje valute u globalnim plaćanjima. Drugo pitanje je da zemlja ima sve lošiju „poziciju neto strane aktive“, uz rastući spoljni dug. Pored toga, nacija se suočava sa geopolitičkim problemima, kao što je sukob u Ukrajini.

Ekonomisti Goldman Saksa su takođe rekli da bi veliki problemi mogli da budu veliki dugovi zemlje zbog činjenice da je veliki uvoznik robe.

Britanska funta, koja je nekada bila svetska rezervna valuta, zamenjena je američkim dolarom sredinom 20. veka. Međunarodni investitori nisu bili voljni da drže funte nakon što je Britanija nagomilala ogromne dugove u Drugom svetskom ratu, primetili su analitičari banke. „Ako se dozvoli da dug emitenata rezervne valute raste u odnosu na BDP, na kraju bi stranci mogli postati nevoljni da ga drže više“, napisali su.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE