Obrenovac, 20.06.2021

BEZBEDNOST JE VA┼ŻNA


Izvor: nova.rs/Bojana Milovanovic/Lokalne novine | Obrenovac, 25.05.2021.
Kako da se zaštitite ako kupujete preko interneta?

Foto:Shutterstock


Rast elektronske trgovine tokom proteklih godina zabele┼żen je u ve─çini zemalja sveta. Okolnosti koje je donela pandemija i smanjivanje rizi─Źnih kontakata u─Źinili su prodaju na internetu po┼żeljnim oblikom razmene dobara. Srbija nije izuzetak kada je re─Ź o procvatu online trgovine.

Ko mo┼że obavljati online trgovinu?

Prodaju robe putem interneta mogu obavljati preduze─ça, preduzetnici koji vode poslovne knjige i paušalci. Ukoliko postoji potreba za ovim oblikom trgovine, neophodno je da nadle┼żni organ u firmi ili vlasnik preduzetni─Źke radnje donese odluku o prodaji robe ili proizvoda na malo. Sama odluka se zavodi u tzv. knjizi odluka, piše Biznis.rs. 

„Sva privredna društva i svi registrovani preduzetnici mogu prodavati robu putem interneta. Kada je re─Ź o fizi─Źkim licima, trebalo bi razdvojiti slu─Źajeve. Fizi─Źko lice ima pravo da putem internet stranica oglasi prodaju automobila. Sa druge strane, fizi─Źka lica koja objave oglas za masovnu prodaju garderobe na internetu bave se neregistrovanom delatnoš─çu i ona su u sivoj zoni“, objašnjava Predrag Petrovi─ç iz Saveza ra─Źunovo─Ĺa i revizora Srbije.

Petrovi─ç ka┼że da prodavci na internet stranici moraju imati adresu, PIB, mati─Źni broj, kao i podatke propisane Zakonom o trgovini, a vezani su za daljinsku prodaju. Ovi podaci mogu biti dragoceni, ukoliko kupac nije zadovoljan proizvodom i ┼żeli da ulo┼żi reklamaciju.

Zaštita prava potroša─Źa na internetu

Reklamacija robe putem interneta mo┼że biti problemati─Źna u situaciji kada se prozvodi naru─Źuju na internet stranicama koje nemaju pomenute podatke o prodavcu – adresu, PIB i mati─Źni broj. Re─Ź je naj─Źeš─çe o fizi─Źkim licima koja se oglašavaju na socijalnim mre┼żama.

„Ako prilikom kupovine vidite PIB, mati─Źni broj i dobijete ra─Źun firme, znajte da kupujete robu od pravnog lica. Tada imate pravo na odustajanje u roku od 14 dana od kupovine, povra─çaj robe i reklamaciju. Ukoliko kupujete robu od fizi─Źkog lica, nemate nikakva potroša─Źka prava i tu vam niko ne mo┼że pomo─çi“, objašnjava za Biznis.rs predsednik Nacionalnog udru┼żenja za zaštitu potroša─Źa Srbije, Goran Papovi─ç, i upozorava da prilikom takve kupovine mogu izgubiti svi, osim lica koje oglašava prodaju.

„Sem što kao potroša─Źi gubimo pravo na reklamaciju, ─Źesto se dogodi da kupujemo ‘ma─Źku u d┼żaku’. Najgore prolazi dr┼żava, jer je re─Ź o sivoj zoni i neprijavljenom porezu koji se meri milionima“, zaklju─Źuje Papovi─ç.

Pravna lica su u obavezi da izdaju fiskalni ra─Źun prilikom online kupovine, jer je to jedini dokument koji kupcu mo┼że garantovati reklamaciju. Samo takva kupovina na internetu garantuje kupcu prvo da odustane od robe koju je primio.

„Fiskalni ra─Źun je jedini dokaz kojim se obezbe─Ĺuje pravo na reklamaciju ili na povra─çaj novca. Tada se kupac obra─ça trgovcu sa obrazlo┼żenjem da roba ima nedostatak ili nije odgovaraju─ça. Ukoliko trgovac ne odgovara, onda se kupac mo┼że obratiti Nacionalnom udru┼żenju potroša─Źa Srbije. Mi zatim kontaktiramo prodavca u ime ošte─çenog potroša─Źa. Udru┼żenje se obra─ça Tr┼żišnoj inspekciji, ukoliko nema odgovora u zakonski propisanom roku. Ako ni tada nema rešenja, pokre─çe se postupak pred trgovinskim sudom“, objašnjava Goran Papovi─ç.

Kada fiskalna kasa nije neophodna?

Prilikom dostave robe putem kurirske slu┼żbe, prodavac najpre potpisuje ugovor o isporuci gotovih proizvoda. Roba se napla─çuje pouze─çem. Kurirska slu┼żba u ime prodavca napla─çuje robu, a potom iznos upla─çuje na ra─Źun klijenta. Tada nije neophodno da se promet evidentira putem fiskalne kase.

„Trgovac mora da se pridr┼żava istaknute cene i uslova prodaje. Kada predajete kurirskoj slu┼żbi za isporuku, treba da ispostavite ra─Źun – na ime i prezime osobe koja je poru─Źila robu. Tako─Ĺe treba uneti i slede─çe podatke o mestu za isporuku, tako─Ĺe i otpremnicu/dostavnicu prema kurirskoj slu┼żbi – svaka firma ima svoj dokument za primopredaju robe. Kada ste predali robu kurirskoj slu┼żbi za isporuku, to je ujedno i otpremnica“, objašnjava za Biznis.rs ekonomistkinja i poslovni konsultant Biljana Trifunovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE