Obrenovac, 13.06.2021

VELIKA PRILIKA ZA BRUCOŠE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2021.
Raspisan javni konkurs za dodelu STUDENTSKIH ŠKOLARINA

Foto:Shutterstock


Fondacija "Za srpski narod i dr┼żavu" raspisala je javni konkurs za dodelu studentskih stipendija za akademsku 2021-2022. godinu.

Cilj konkursa je pru┼żanje finansijske pomo─çi studentima iz socijalno ugro┼żenih kategorija sa teritorije Republike Srbije. Bespovratna sredstva se dodeljuju jednokratno za ukupno 25 izabranih studenata, a visina sredstava maksimalno mo┼że biti do iznosa jednogodišnje školarine fakulteta koji je student upisao.

Pravo da se prijave na konkurs imaju svi studenti prve godine koji prvi put upisuju prvu godinu osnovnih akademskih studija na svim univerzitetima iz Republike Srbije. Uslov je da su samofinansiraju─çi studenti, da poha─Ĺaju celokupni studentski program na maternjem jeziku i da pripadaju najmanje jednoj ili više socijalno ugro┼żenih kategorija.

Pod terminom socijalno ugro┼żena kategorija se podrazumeva da je kandidat ─Źlan materijalno ugro┼żene ili siromašne porodice prema va┼że─çim odredbama i regulativi nacionalnog zakonodavstva, student ─Źiji je jedan ili ─Źija su oba roditelja sa statusom nezaposlenog lica sa utvr─Ĺenim socijalnim statusom, student ─Źiji roditelji primaju nov─Źanu socijalnu pomo─ç, student ─Źiji su roditelji dugoro─Źno nezaposlena lica, lica bez obrazovanja ili niskokvalifikovana lica, student bez oba roditelja, odnosno bez roditeljskog staranja, student iz jednoroditeljske porodice, odnosno dete samohranih roditelja, sa statusom lica sa invaliditetom, lica sa hroni─Źnim bolestima i/ili da je rekovalescent, HIV pozitivna osoba, korisnik prava na tu─Ĺu negu i pomo─ç, u više─Źlanoj porodici sa ─Źetvoro ili više dece, ima status izbeglog lica, prognanog lica, interno raseljenog lica ili status povratnika po Sporazumu o readmisiji, dete poginulih boraca, dete ratnih vojnih invalida svih kategorija, lice ─Źiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Kosova i Metohije ili na teritorijama bivših republika SFRJ, dete roditelja sa statusom civilna ┼żrtva rata, civilna ┼żrtva rata, ┼żrtva nasilja, ┼żrtva trgovine ljudima, lice iz drugih ugro┼żenih grupa/kategorija koje nisu eksplicitno navedene ovim konkursom, ali jesu prepoznate kao ugro┼żena grupa/kategorija u okviru nacionalnog zakonodavstva.

Potrebna dokumentacija koju kandidat dostavlja:

- Popunjen Prijavni obrazac 1 i Obrazac 2 (dostupni na linku)

- Uverenje o dr┼żavljanstvu studenta

- Li─Źna karta ili pasoš studenta (o─Źitani dokument ili fotokopija)

- Fotokopija prve strane indeksa sa fotografijom studenta i brojem indeksa

- Uverenje/potvrda da je student prvi put upisao prvu godinu osnovnih akademskih studija kao redovan student 

- Uverenje/potvrda da je student na samofinansiranju

- Dokaz o visini godišnje školarine fakulteta

- Dokumentacija izdata od strane nadle┼żnog organa, kojom se na nedvosmislen na─Źin dokazuje status, odnosno pripadnost studenta najmanje jednoj ili više navedenih socijalno ugro┼żenih kategorija;

- Izjavu studenta u slobodnoj formi da ne prima nikakve stipendije iz drugih javnih izvora stipendiranja.

VA┼ŻNA NAPOMENA: Svi dokazi o ispunjavanju uslova navedenih u konkursu koji studenti pribavljaju, moraju biti prilo┼żeni u originalu ili kao overene kopije, ne starije od šest meseci od datuma raspisivanja ovog konkursa.

Prijava na javni konkurs mogu─ça je na jedan od dva na─Źina.

1. Paket dokumentacije sa prijavom i prate─çim dokazima poslati poštom ili kurirskom slu┼żbom u papirnom obliku na slede─çu adresu:

Fondacija "Za srpski narod i dr┼żavu"

Palmira Toljatija 5/3

11000 Beograd (Novi Beograd)

Republika Srbija

Prilikom pakovanja dokumentacije obavezno je staviti naznaku na koverti:

"PRIJAVA NA JAVNI KONKURS ZA DODELU STUDENTSKIH STIPENDIJA ZA AKADEMSKU 2021/2022. GODINU"

2. Elektronskim putem gde je kompletan paket dokumentacije skeniran u JPEG ili PNG ili PDF format i poslat na zvani─Źni mejl Fondacije "Za srpski narod i dr┼żavu" office@fondacijasnd.rs.

Rok za podnošenje prijava je 60 dana od dana objavljivanja ovog javnog konkursa, a najkasnije do 4. avgusta 2021. godine.

NAPOMENE: Dospela dokumentacija se ne vra─ça nazad kandidatima. Nepotpune i neblagovremene prijave ne─çe biti razmatrane.

Proces selekcije

Sve pristigle prijave koje su pristigle u roku razmatra stru─Źna Komisija za dodelu stipendija. ─îlanove Komisije imenuje i ovlaš─çuje direktor Fondacije.

Komisija utvr─Ĺuje koje prijave ispunjavaju uslove iz Konkursa što je prvi uslov selekcije, a zatim formira preliminarnu rang-listu studenata kojima ─çe biti dodeljena stipendija. Preliminarna rang-lista sa rezultatima objavljuje se na zvani─Źnom sajtu Fondacije na veb adresi https://fondacijasnd.rs/. Studenti kandidati u roku od osam dana mogu da ulo┼że prigovor, a Komisija ─çe svaki prigovor razmotriti i o njemu doneti odluku.

Po isteku roka za podnošenje prigovora Komisija utvr─Ĺuje kona─Źnu rang-listu od 25 studenata kojima ─çe biti dodeljena stipendija. Lista se objavljuje na zvani─Źnom sajtu Fondacije.

Visina svake stipendije koja se dodeljuje studentima utvr─Ĺuje se prema prethodno dostavljenim dokazima o godišnjoj visini školarine, a za svaki fakultet pojedina─Źno i maksimalno mo┼że biti do iznosa jednogodišnje školarine fakulteta koji je student upisao.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE