Obrenovac, 17.05.2021

ŠTA SE DEŠAVA SA BROJILIMA?


Izvor: Alo.rs/S.─É./Lokalne novine | Obrenovac, 11.02.2021.
┼áta zna─Źe ugovori koje ┼íalje EPS i ┼íta ako ih gra─Ĺani ne potpi┼íu?

Foto:Alo!/Vladimir Markovi─ç


Gra─Ĺani nisu u obavezi da potpisuju ugovor, ali ─çe sami snositi sve budu─çe troškove odr┼żavanja...

„Elektrodistribucija Srbije“, koja je zadu┼żena za upravljanje i odr┼żavanje distributivnog sistema u Srbiji, po─Źetkom godine po─Źela je da šalje korisnicima ugovore o preuzimanju brojila i priklju─Źne opreme, što je pokrenulo razli─Źite reakcije u javnosti. Dok neka udru┼żenja potroša─Źa savetuju gra─Ĺane da ne potpisuju nikakve ugovore, dotle nadle┼żni poru─Źuju da je to zakonska obaveza.

Za list „Alo!“ su u „Elektrodistribuciji Srbije“ kazali da je potpisivanje tih ugovora na dobrovoljnoj bazi i bez ikakvih troškova za gra─Ĺane, ali da ukoliko ih ne potpišu, gra─Ĺani ostaju odgovorni za ispravnost i odr┼żavanje mernih ure─Ĺaja, što u praksi zna─Źi da ─çe sami snositi sve budu─çe troškove odr┼żavanja i zamene dotrajale opreme koja ne ispunjava tehni─Źke propise.

Naglašavaju i da zakonom nije predvi─Ĺeno da korisnici dobiju naknadu za preuzimanje mernih ure─Ĺaja, jer „Elektrodistribucija Srbije“ kao operator distributivnog sistema (ODS ) preuzima samo opremu koja je deo distributivnog sistema i neophodna je za dobijanje odobrenja za priklju─Źak.

- Unutrašnje instalacije ostaju kao i do sada u vlasništvu korisnika, odnosno vlasnika objekta koji je odgovoran i za odr┼żavanje ispravnosti elektro instalacija - kazali su u „Elektrodistribuciji Srbije“, ─Źiji je vlasnik Republika Srbija jer je na nju krajem prošle godine prenet vlasni─Źki udeo sa „Elektroprivrede Srbije“ (EPS).

Kako su naveli u „Elektrodistribuciji Srbije“, od ukupno 3.684.000 mernih mesta do sada je sa oko 600.000 njih preuzeta oprema i merni ure─Ĺaji, a ugovori o preuzimanju su poslati za još 650.000 doma─çinstava u Srbiji.

- CilĐś preuzimanja je objedinjavanje kompletne elektrodistributivne mre┼że u nadle┼żnosti ODS i samim tim rastere─çenje korisnika sistema od budu─çih troškova odr┼żavanja, a sve u skladu sa zakonom - kazali su u „Elektrodistribuciji“.

Isti─Źu i da je u skladu za Zakonom o energetici, „Elektrodistribucija Srbije“ kao ODS, du┼żna da od svih korisnika preuzme merne ure─Ĺaje, merne ormare, priklju─Źni vod i instalacije jer oni ─Źine deo mre┼że, i dodaju da kada je ODS vlasnik mernog ure─Ĺaja u slu─Źaju promene snabdeva─Źa elektri─Źnom energijom korisnici nemaju nikakve troškove.

U „Elektrodistribuciji Srbije“ su kazali i da ─çe svim korisnicima biti upu─çeno obaveštenje i ugovor u dva primerka na adresu za prijem ra─Źuna za elektri─Źnu energiju, i da je jedan potpisan primerak ugovora potrebno vratiti nadle┼żnom ogranku preduze─ça u roku od osam dana na adresu nazna─Źenu u obaveštenju.

Stru─Źnjaci: Nije dovoljno jasno objašnjeno gra─Ĺanima

Stru─Źnjaci koji su upu─çeni u celu pri─Źu smatraju da gra─Ĺanima nije dovoljno jasno od samog starta objašnjeno o ─Źemu se radi, pa je zbog toga došlo do zabune. Oni naglašavaju da „Elektrodistribucija Srbije“ ima obavezu da preuzme brojila od potroša─Źa po osnovu Zakona o energetici i isti─Źu da ─çe se priklju─Źak i dalje voditi na ime potroša─Źa-korisnika, što zna─Źi da „Elektrodistribucija Srbije“ njegovo brojilo ne mo┼że da dodeli nekom drugom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE