Obrenovac, 09.06.2023

ELEKTRI─îNI TROTINETI PREPLAVILI SRBIJU


Izvor: Kurir.rs/ Nevena Tomašević,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2019.
U ovom slu─Źaju moraju da imaju voza─Źku dozvolu...

Foto:Profimedia


´╗┐

Izazov Srpski propisi trenutno ne prepoznaju takvo prevozno sredstvo iako ih je sve više na ulicama naših gradova i predstavljaju strategiju ─Źiji je cilj da odvrate ljude od automobila, koji zaga─Ĺuju ┼żivotnu sredinu.

Elektri─Źnih trotineta ima sve više, ali oni još uvek nisu zakonski reglusani i njihovi voza─Źi smeju da se guraju sa pešacima, bez obzira na to što voze uglavnom po trotoarima, gde mogu ozbiljno da ugroze malu decu. Kurir prenosi da se sprema zakon koji ─çe njihovu vo┼żnju regulisati krajem godine ili po─Źetkom slede─çe.

Elektri─Źni trotineti klju─Źni su deo strategije ─Źiji je cilj da se ljude odvrate od automobila koji sve više zaga─Ĺuju ┼żivotnu okolinu. Predstavljaju odli─Źnu ekološku alternativu koriš─çenju automobila u gradu. Cene se kod nas kre─çu izme─Ĺu 18.000 i 54.000 dinara. Ali, uvek postoji neko "ali". Ozbiljni problemi nastaju u urbanim sredinama zato što nije propisano kako se trotineti voze. Oni su prebrzi za trotoare, a suviše spori za ve─çinu puteva.

- Naši propisi trenutno ne prepoznaju takvo prevozno sredstvo - potvrdio je Damir Okanovi─ç iz Komiteta za bezbednost saobra─çaja.

Ova prevozna sredstva su novina u celom svetu, a kod nas su stigla tek pre pola godine.

Jasmina Miloševi─ç, direktorka Agencije za bezbednost saobra─çaja, rekla je...

- Kod nas nisu zakonski regulisani elektri─Źni trotineti, oni su nešto potpuno novo što se kod nas pojavilo u saobra─çaju. Ja mogu da potvrdim da ─çe radna grupa koja se bavi novim zakonom o bezbednosti u saobra─çaju uvrstiti i regulisati i ova prevozna sredstva. Trotineti ─çe sigurno biti tretirani novim zakonom, a to ─çe biti krajem ove ili najkasnije po─Źetkom slede─çe godine.

Dok zakona još uvek nema, najbolje je rešenje voziti pa┼żljivo i izbegavati mesta na kojima je gu┼żva, kao i voditi ra─Źuna o bezbednosti svih u─Źesnika saobra─çaja.

- Za sada mogu samo da apelujem na ljude koji ih voze da ne idu trotoarom ili, ako moraju tuda da pro─Ĺu, da obavezno obrate pa┼żnju na pešake i budu pa┼żljivi - ka┼że Miloševi─çeva.

Na pitanje koje je mogu─çe rešenje i na koji na─Źin bi trebalo da se regulišu elektri─Źni trotineti, u Auto-moto savezu nisu mogli da nam daju objašnjenje pošto je re─Ź o novom prevoznom sredstvu i potrebno je još vremena da se ispitaju svi aspekti vo┼żnje i mogu─çi problemi.

Ovo prevozno sredstvo je još jeftinije u svetu, pa se mogu na─çi modeli i za 40 dolara, ali ima i onih koji prelaze cenu od 1.000 dolara.
Gra─Ĺani Evrope i SAD su se pobunili protiv neregulisanosti elektri─Źnih trotineta i sli─Źnih prevoznih sredstava, pa je sada vo┼żnja strogo regulisana i izri─Źito je zabranjeno voziti po trotoaru i ne smeju da ih koriste deca mla─Ĺa od 14 godina. U Nema─Źkoj je pre neki dan izglasano da ne smeju da se koriste na trotoaru.

Segvej

Segvej je drugo elektri─Źno vozilo koje se mo┼że voziti kod nas, a nije zakonski regulisano. Segvej je dvoto─Źkaš i predstavlja skuplju verziju, pa su manje popularni od trotineta. Me─Ĺutim, ima dosta tura koje organizuju obilaske ovim prevoznim sredstvima, pa se mo┼że videti dosta turista koji ih voze po centru grada.

Iskustva iz sveta
Kad postaje motorno vozilo

U Australiji i Americi postoje propisi po kojima elektri─Źni trotineti ne mogu i─çi br┼że od 10 kilometara na ─Źas. Osim toga, motorizovani skuter mora imati maksimalnu izlaznu snagu od 200 vati ili manje.
Ako ovi uslovi nisu ispunjeni, ovo prevozno sredstvo se klasifikuje kao motorno vozilo. Ako se to desi, trotinet mora biti registrovan, a voza─Ź mora da ima voza─Źku dozvolu za motor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE