Obrenovac, 01.07.2022

BEZ ROŠTILJA NA TERASI


Izvor: nova.rs/Andrija Lazarevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 19.06.2022.
Sva pravila ┼żivota u zgradi, kazne su do 150.000

Foto:Shutterstock


Sigurno vam je puno puta palo na pamet da mo┼żda na terasi svog stana napravite roštilj ili da pozovete svoje prijatelje na ┼żurku koja ─çe trajati do kasno u no─ç. Sve to reguliše pravilnik ku─çnog reda, koji su svi stanari du┼żni da poštuju. U slu─Źaju da ne postupite tako - spremite se. Kazne su paprene, pa sti┼żu i do 150.000 dinara.

Polako ali sigurno, zaboravite na roštilj...

Od 1. januara ove godine, uz posebne izmene u ku─çnom pravilniku, staro dobro roštiljanje se potpuno zabranjuje,

Kako se navodi u izmenama odluke, koje su donete pre svega jer je ovo jedan od glavnih uzroka po┼żara u zgradama u poslednje vreme, ali i naj─Źeš─çi povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od po┼żara. Ove odredbe odnose se i na zajedni─Źke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

Stanari u zgradi imaju pravo na odmor i to morate poštovati

Radnim danima u vremenu od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00 ─Źasova narednog dana, a u danima vikenda u vremenu od 14.00 do 18.00 ─Źasova i od 22.00 do 8.00 ─Źasova subotom i 10.00 ─Źasova nedeljom, stanari se moraju ponašati na na─Źin koji obezbe─Ĺuje mir i tišinu u zgradi (vreme odmora).

Vreme odmora mora se poštovati i pri koriš─çenju mašina za odr┼żavanje zelenih površina oko zgrade (kosa─Źica, motorna testera i sli─Źno).

Partijanje je dozvoljeno, ali budite oprezni

U slu─Źaju porodi─Źnih slavlja i drugih okupljanja, a najkasnije dva dana ranije stanari su du┼żni da postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi o tome obaveste ostale stanare, s tim da se od 1.00 ─Źas posle pono─çi mora obezbediti mir i tišina u zgradi.

Zaboravite na tr─Źanje i vikanje

U koriš─çenju posebnih delova zgrade, a naro─Źito u vreme odmora, zabranjeno je:

- vikom, tr─Źanjem, skakanjem i sli─Źnim postupcima praviti buku i narušavati mir u zgradi,

- koriš─çenje ku─çnih aparata, ventilacionih sistema i drugih ure─Ĺaja, mašina i aparata u zgradi, na na─Źin da zvuk ovih aparata ometa stanare drugih posebnih delova zgrade.

U vreme dnevnog i no─çnog odmora, buka u zatvorenom prostoru u stambenim i u stambeno-poslovnim zgradama prilikom koriš─çenja ku─çnih aparata i drugih ure─Ĺaja u zgradi i na otvorenom prostoru ne sme pre─çi grani─Źnu vrednost indikatora buke, odre─Ĺenu propisom, kojim se ure─Ĺuju indikatori buke u ┼żivotnoj sredini, grani─Źne vrednosti, metode za ocenjivanje indikatora buke, uznemiravanja i štetnih efekata buke na zdravlje ljudi, napominje su u pravilniku.

Ku─çni ljubimci u vašem stanu ne smeju da narušavaju mir vaših komšija 

U skladu sa posebnim propisima, kojima se ure─Ĺuju uslovi i na─Źin dr┼żanja doma─çih ┼żivotinja i ku─çnih ljubimaca, dozvoljeno je dr┼żati ku─çne ljubimce (pse, ma─Źke, ukrasne ptice, male glodare, akvarijumske ┼żivotinje i dr.), ali je stanar du┼żan da se stara da te ┼żivotinje ne stvaraju ne─Źisto─çu u zajedni─Źkim prostorijama, zemljištu za redovnu upotrebu i ne narušavaju mir i tišinu u zgradi.

Renovirajte stan, ali ne u vreme odmora

Gra─Ĺevinski, gra─Ĺevinsko-zanatski i instalaterski radovi u zgradi moraju se izvoditi shodno propisima kojima se reguliše planiranje i izgradnja tako da se ne nanosi šteta na posebnim, zajedni─Źkim i drugim delovima zgrade.

Stanar koji izvodi gra─Ĺevinske, gra─Ĺevinsko-zanatske i instalaterske radove u zgradi ili na zgradi, du┼żan je da prethodno o tome obavesti upravnika i prika┼że mu odobrenje nadle┼żnog organa za izvo─Ĺenje radova, ukoliko je posebnim zakonom propisana obaveza pribavljanja odobrenja za izvo─Ĺenje tih radova, a potom postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu u zgradi obavesti stanare o danu po─Źetka izvo─Ĺenja radova, vrsti i trajanju radova.

Stanar koji izvodi radove iz stava 2. ovog ─Źlana du┼żan je da po završetku radova delove zgrade na kojima su izvo─Ĺeni radovi, delove zgrade i zemljište za redovnu upotrebu koje je koriš─çeno za izvo─Ĺenje radova vrati u prvobitno stanje, odnosno u stanje koje slu┼żi nameni.

Radovi iz stava 2. ovoga ─Źlana osim potrebe za hitnim intervencijama, ne mogu se izvoditi u vreme odmora.

A kolike su kazne?

Za reme─çenje ku─çnog mira predvi─Ĺene su kazne od 5.000 dinara za fizi─Źko do 50.000 dinara za pravno lice. Ceh bi mogli da plate i upravnici i to 10.000 dinara za one „iz svojih redova“ do 20.000 dinara za „profesionalce“.

Za prekršaje iz stava 3. kazni─çe se pravno lice, kao stanar nov─Źanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000,00 dinara, odgovorno lice u pravnom licu nov─Źanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000,00 dinara, a preduzetnik nov─Źanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000,00 dinara.

Pod ku─çnim redom, u smislu stava 1. ovog ─Źlana, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog koriš─çenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedni─Źkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, koriš─çenja, upotrebe i ─Źuvanja od ošte─çenja zajedni─Źkih instalacija, opreme i ure─Ĺaja zgrade, i odr┼żavanja ─Źisto─çe, reda i mira u zgradi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE