Obrenovac, 04.07.2022

BANKE ŠALJU GRAĐANIMA NEPRIJATNA PISMA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2022.
Vo─Ĺenje teku─çeg ra─Źuna poskupljuje i do 80%!

Foto:Shutterstock


U toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, a ko razmišlja o dizanju kredita, evo šta treba da uradi kako bi prošao jeftinije

Iako je poskupljenje bankarskim kredita ve─ç bilo o─Źekivano, mnogi gra─Ĺani su poslednjih dana ostali zate─Źeni obaveštenjima svojih bankara da ─çe im u narednom periodu biti pove─çane cene vo─Ĺenja teku─çih ra─Źuna i ostalih bankarskih proizvoda.

Tako ─çe u jednoj banci uslugu vo─Ĺenja teku─çeg ra─Źuna klijentima navodno pove─çati sa 110 na 200 dinara, što je poskupljenje od ─Źak 80 odsto! U drugoj banci ─çe ista usluga poskupeti sa postoje─çih od 150 do 350 dinara za razli─Źite kategorije klijenata, na do 500 dinara mese─Źno, tvrde neprijatno iznena─Ĺeni gra─Ĺani koji su ove informacije podelili na društvenim mre┼żama.

Da je talas poskupljenja stigao u bankarski sektor, potvr─Ĺuju i informacije portala Kamatica.

Osetniji skok

- U toku su korekcije cenovnika u velikom broju banaka, pa uskoro mo┼że da se o─Źekuje i osetniji skok cena bankarskih proizvoda, a za gra─Ĺane je mo┼żda i najva┼żnije što se ovo odnosi i na kredite. Ovakav porast cena, koji ─çe uskoro biti i ozvani─Źen, pokazuje da bankarska industrija i te kako prati stanje u globalnoj i lokalnoj ekonomiji i prema tome prilago─Ĺava svoje cenovnike - navedeno je na ovom portalu, uz ocenu da nema pokazatelja da ─çe do─çi do nekog novog pojeftinjenja, makar u naredne tri do ─Źetiri godine.

Analiti─Źari ovog portala ipak ne o─Źekuju da ─çe pove─çanje cena kredita, kao i ostalih stavki iz ponude banaka, biti drasti─Źno, ali ukazuju da je sada mo┼żda poslednji trenutak za povoljnije zadu┼żivanje.

- Savet za gra─Ĺane koji razmišljaju o kupovini kredita od banke jeste da što pre donesu odluku da li ─çe kupovati kredit ili ne. Ukoliko se odlu─Źe za kupovinu, onda bi bilo dobro da to u─Źine što pre, kako bi prošli jeftinije - isti─Źe Dušan Uzelac, osniva─Ź portala Kamatica.

ŠTA JE SIGURNIJE

Fiksna ili promenljiva kamata

Gra─Ĺani koji se odlu─Źe da sada podignu kredit neretko su u dilemi da li da ugovore fiksnu ili promenljivu kamatu. Budu─çi da se o─Źekuje dalje pove─çanje referentnih kamata centralnih banaka u narednom periodu, a od kojih suštinski zavise varijabilni elementi kamat,a poput belibora za dinarske i euribora za evro zajmove, stru─Źnjaci ipak savetuju da je u ovom trenutku sigurnije ugovoriti fiksnu kamatu, kako bi se du┼żnici zaštitili od nepredvidivih kretanja promenljivih varijabli.

Kako je Kurir ve─ç pisao, podizanje kamata na kredite posledica je zaoštravanja moneternih politika centralnih banaka širom EU, ali i SAD, kako bi obuzdale globalno rastu─çu inflaciju. Narodna banka Srbije je sledila njihov primer, pa je u poslednja dva meseca dva puta podizala referentnu kamatu, što ─çe bankari, po svemu sude─çi, sada uklju─Źiti u svoje kreditne proizvode.

Pove─çane kamatne stope

Me─Ĺutim, najnoviji podaci NBS pokazuju da su i pre podizanja referentne kamate banke po─Źele da di┼żu cene zajmova privredi i gra─Ĺanima.

9% bila je prose─Źna kamata na gotovinske dinarske kredite u prvom tromese─Źju 2022.

2,6% bila je prose─Źna kamata na stambene evro kredite u prvom tromese─Źju 2022.

- Pod uticajem pooštravanja monetarnih uslova kamatne stope na nove dinarske kredite privredi i stanovništvu blago su pove─çane tokom prvog tromese─Źja i u proseku su iznosile 3,3% i 8,5%, respektivno (sa 3,0% i 8,3%), što je bio prosek prethodnog tromese─Źja. Istovremeno, kamatne stope za kredite u evrima korigovane su u manjoj meri nego za dinarske kredite i u prvom tromese─Źju su u proseku iznosile 2,4% za privredu i 3,4% za stanovništvo - navedeno je u dokumentu "Trendovi u kreditnoj aktivnosti u prvom tromese─Źju 2022. godine", objavljenom na sajtu NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE