Obrenovac, 29.11.2021

┼ŻENE NA SELU BEZ STALNIH PRIMANJA


Izvor: RTS/Alo.rs/J.P./Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2021.
Dr┼żava re┼íava to pitanje i daje ─Źak 50.000 evra, ovo su uslovi

Foto:Printscreen


Na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava ┼żenama koje ┼żele da zapo─Źnu sopstveni posao, stigle su 103 prijave, odnosno projekta.

Nekoliko najboljih dobi─çe ukupno 50.000 evra. Cilj je da se pomogne ekonomsko osna┼żivanje ┼żena, koje su i dalje na tr┼żištu rada u lošijem polo┼żaju od muškaraca, posebno one koje ┼żive na selu.

Nekoliko ┼żena iz Priboja, uzelo je stvar u svoje ruke. Ono ─Źime se ina─Źe bave u svojim doma─çinstvima, pretvorile su u biznis. Razumele su zakone tr┼żišta, pa od direktne prodaje onoga što zemlja rodi, sada prera─Ĺuju vo─çe i povr─çe.

"Ko god od ─Źlanica ima neki kanal za prodaju koristimo svi. Kad bi imali neki utabani put za plasman bolje bi nam bilo, ovako, snalazimo se. Uglavnom ne ostane neprodate robe", objašnjava Malina Stanojevi─ç iz Udru┼żenja ┼żena "Sa─Źuvajmo selo" iz Priboja.

Nov─Źani podsticaji za pokretanje posla su dobrodošli, ali nisu dovoljni. Plasman i naplata proizvoda veliki su problem, pa opstanak na tr┼żištu ne zavisi samo od njihovog truda.

"Ve─ç nekoliko godina promovišemo uklju─Źivanje ┼żena u lanac dobavlja─Źa i to je usmereno pre svega na velike kompanije", navodi Sanja Popovi─ç Panti─ç, predsednica Udru┼żenja poslovnih ┼żena Srbije.

┼Żene na selu uglavnom bez stalnih primanja  

┼Żene na selu uglavnom nemaju stalna primanja, nisu vlasnice gazdinstava, a tradicionalno se odri─Źu nasledstva u korist muških ─Źlanova porodice. Zbog toga ne mogu da dobiju ni kredit, a ni bespovratna sredstva za po─Źinjanje posla, jer je obi─Źno jedan od uslova konkursa da su bar suvlasnice gazdinstava.

"Ovi uslovi konkursa unekoliko menjaju stereotipe, tako da kada znaju i njihovi partneri supru┼żnici da ─çe dobiti neku vrstu pomo─çi, prihvataju da se odreknu nekog dela vlasništva ili da imaju udeo u vlasništvu", navodi Popovi─ç Panti─çeva.

Jedna od najte┼że zapošljivih kategorija stanovništva

I dr┼żava ┼żene na selu vidi kao jednu od najte┼że zapošljivih kategorija.

"Nije to samo pitanje finansijske komponente, to je pitanje i drugih olakšica kada je u pitanju selo. I infrastruktura, saobra─çaj, dostupnost zdravstvenih usluga, pitanje pregleda, mladih majki i trudnica. U prioritetu Ministarstva za rad jeste podrška ┼żenama na selu", navodi Stana Bo┼żovi─ç iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja.

Va┼żna je i podrška društveno odgovornih kompanija. Jedna takva kompanija, ka┼że, ┼żenama sa najboljim projektima, odr┼żivim poslovnim idejama i jasnom finansijskom analizom, do kraja septembra bespovratno ─çe dati do 10.000, evra, a pla─ça─çe im i doprinose u naredne dve godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE