Obrenovac, 18.05.2022

1 EKSKURZIJA - 1 BUBREG


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Pravilnik o đačkim putovanjima predvideo gde će moći da idu osnovci, a gde srednjoškolci...

Foto:N.Živanović


Ministar Šarčević poručuje da saveti roditelja treba da reaguju na nerazumne cene...

Upoznavanje Srbije, i to svih njenih krajeva, jedan je od osnovnih ciljeva Pravilnika o đačkim ekskurzijama koji počinje da se primenjuje od nove školske godine. Zbog toga je Pravilnikom preporučeno osam područja koja bi đaci osnovnih škola trebalo da obiđu. Preko granice će moći učenici sedmog i osmog razreda i to u susedstvo, u Republiku Srpsku, a u inostranstvo će putovati samo đaci završnih razreda srednjih škola.

Pravilnikom je regulisano i da će za odlazak dece na ekskurziju ubuduće morati da se raspiše tender, a ne samo javni poziv kao dosad, a u komisiji koja će određivati koje su ponude najpovoljnije moraju biti i roditelji i zaposleni u školi.

Ono što, međutim, nije precizirano jesu cene ekskurzija, na koje roditelji imaju mnogo primedbi i smatraju da su često nerazumno visoke. Nemali je broj onih koji misle da u formiranju cene ima zloupotreba i "dilova". I dalje će jednodnevne izlete morati da plaćaju i do 3.000 dinara, rekreativnu nastavu do 25.000, a ekskurzije u inostranstvo i do 500 evra.

Na naše pitanje zbog čega Pravilnik ovo nije preciznije regulisao, iz Ministarstva prosvete nam je odgovoreno:

- Pravilnikom je predviđeno da se do najpovoljnije ponude dođe kroz postupak javnih nabavki kao što je to slučaj i sa svim ostalim korisnicima budžetskih sredstava. Na sve što je vezano za ekskurzije i nastavu u prirodi saglasnost mora da da Savet roditelja škole.

Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je, ovim povodom, da savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da objave ako je neka cena nerazumna.

- S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene - naveo je on. - Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time. Ako je neka cena nerazumna, uprava škole i savet roditelja će morati da objasne zašto je nerazumna.

Inače, za osnovce koji će obilaziti Srbiju predviđeno je da tokom školovanja obiđu osam područja: Vojvodinu, zapadnu Srbiju sa Tarom, jugozapadnu Srbiju, gde su Zlatibor, Zlatar i Uvac, centralnu Srbiju, u kojoj se nalaze Pomoravlje i Šumadija, ibarsko-kopaonički kraj, južnu Srbiju na potezu od Niša do Vranja, istočnu Srbiju sa Đerdapom, i Beograd i okolinu.

Za učenike jednog razreda ekskurzija se svake godine organizuje u drugom području Srbije.

Novina u pravilniku je i to da će svi đaci nakon povratka sa puta biti u obavezi da napišu referat o oblastima i mestima koja su obišli.

- Ekskurzija je oblik nastave - kaže ministar Šarčević. - Za osam godina osnovne škole deca moraju da obiđu celu Srbiju. Mogu da zamene svoju regiju za RS, što smatramo da je blisko nama. Moraće da se radi ozbiljna priprema. To rade nastavnici sa decom. Zna se tačno šta je cilj ekskurzije i šta plan predviđa.

ZABRANE I UKORI

NA ekskurzijama je strogo zabranjeno konzumiranje alkohola i opojnih sredstava, a sve aktivnosti utvrđene programom nastave u prirodi, odnosno ekskurzije, moraju biti završene do 22 časa. Kao i do sada, neophodno je lekarsko uverenje za dete za putovanja duža o dva dana.

- Bezbednost je na prvom mestu - poručuje i ministar. - Obavezno je upoznavanje učenika oko zabrane konzumiranje alkohola, a ukor će moći da se dobije i na ekskurziji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE