Obrenovac, 17.05.2021

BEZBEDNOST JE UVEK TEMA


Izvor: Ljubinka Ra─Źi─ç/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2021.
Treba li u─Źenicima novi predmet o saobra─çaju i da li ─çe ga Srbija uvesti?

Foto:Shutterstock


Po ─Źlanu 345 Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima, koji je izmenjen 2009. godine, u roku od 6 meseci u školama je trebalo uvesti propisani sadr┼żaj o saobra─çaju...

Saobra─çajna nesre─ça u Nišu, u Bulevaru Medijana, u kojoj je po─Źetkom ove godine poginuo de─Źak od 12 godina i muškarac od 48, kada ih je pokosio na trotoaru "audi", pokrenula je mnoga pitanja, a opet i uvo─Ĺenje predmeta saobra─çajno obrazovanje i vaspitanje u školama.

Na to je opet skrenuo pa┼żnju direktor Komiteta za bezbednost saobra─çaja Damir Okanovi─ç. U ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog sadr┼żaja ka┼żu za Telegraf.rs da u─Źenici kroz razne predmete i aktivnosti u─Źe o soabr─çaju. 

Okanovi─ç za Telegraf.rs ka┼że da deca o saobra─çaju danas u školama u─Źe kao pre 15 godina, i da u me─Ĺuvremenu nadle┼żni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nisu ispoštovali odredbe izmena Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima iz 2009. godine, a što je trebalo da se dogodi u roku od šest meseci kako je on stupio na snagu.

─îlan 345 ovog Zakona, kako Okanovi─ç objašnjava, ne zahtevaju uvo─Ĺenje posebnog predmeta, ve─ç uvo─Ĺenje propisanog sadr┼żaja o saobra─çaju u ve─ç postoje─çi plan i program. Za više od 10 godina to se nije dogodilo, pa prema njegovim re─Źima deca i danas u školama o saobra─çaju u─Źe oskudno, nedovoljno i u velikoj meri pogrešno.

- Njih na to obavezuje ─Źlan 345. Oni nisu ispunili svoju zakonsku obavezu iz 2009. godine kada je promenjen zakon i kada im je dat rok od šest meseci - ka┼że Okanovi─ç za naš portal.

─îlan 345 Zakona o bezbednosti saobra─çaja na putevima doslovce glasi:

- Bli┼że propise o sadr┼żaju nastavnih planova i programa koji se odnose na bezbednost dece i u─Źenika u saobra─çaju, na osnovu ─Źlana 6. stava 3. ovog zakona donosi ministar nadle┼żan za poslove obrazovanja u roku od šest meseci.

U ─Źlanu 6 stav 3 navodi se da odgovornost za sprovo─Ĺenje mera saobra─çajnog obrazovanja i vaspitanja u cilju sticanja znanja, veština i navika neophodnih za bezbedno u─Źeš─çe u saobra─çaju, unapre─Ĺivanja i u─Źvrš─çivanja pozitivnih stavova i ponašanja zna─Źajnih za bezbedno u─Źeš─çe u saobra─çaju imaju organi i organizacije nadle┼żni za poslove obrazovanja za donošenje plana i programa saobra─çajnog obrazovanja i vaspitanja u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama i za pra─çenje realizacije ovog programa.

- Toga nema. To ne zna─Źi da su u obavezi da uvedu poseban predmet ali su u obavezi da u plan i program postoje─çih predmeta uvrste propisani sadr┼żaj, ne dobrovoljni, i ne da se u─Źi ko šta misli da treba, nego da postoji propisani sadr┼żaj.

- Evo, ja ─çu kao otac osnovca da vam ka┼żem šta u─Źe. U─Źe o saobra─çaju u Svetu oko nas. U─Źitelj sam definiše šta ─çe u toku jednog ili dva ─Źasa da ispri─Źa o bezbednosti saobra─çaja - o pešakom prelazu, semaforu, šta ho─çe... Jer ne postoji nastavni plan odnosno propisani sadr┼żaj. Na tehni─Źkom u─Źe podelu saobra─çaja - šta je vodni, šta vazdušni a šta drumski saobra─çaj, i nešto što se ti─Źe pravila saobra─çaja. Pritom, to je volja nastavnika tehni─Źkog da li ─çe se time baviti ili ne - navodi Okanovi─ç.

Ka┼że i da od 1. do 4. imaju samo po jedan ─Źas na kojem u─Źe o saobra─çaju.

- I postoji jedan ─Źas kada dolazi saobra─çajni policajac u ─Źetvrtom i jedan ─Źas kada dolazi u šestom razredu. Pritom u velikoj meri taj sadr┼żaj je pogrešan, dosta toga je u sadr┼żaju pogrešno, još i u─Źenici u─Źe oskudno i nedovoljno - napominje Okanovi─ç.

Ovim povodom obratili smo se i Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja, sa pitanjem da li je u planu da se uvede poseban predmet o saobra─çaju. Re─Źeno nam je da u─Źenici kroz razli─Źite predmete i aktivnosti u─Źe o saobra─çaju a da orijentacija obrazovnog procesa ka me─Ĺupredmetnim kompetencijama ne zna─Źi i uvo─Ĺenje novih predmeta i ─Źasova.

- U─Źenici u osnovnoj školi znanja iz oblasti saobra─çaja i bezbednosti u saobra─çaju sti─Źu kroz razli─Źite predmete, kao što su Svet oko nas, Priroda i društvo, Tehnika i Tehnologija, kao i kroz izborne programe i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada. To mo┼że biti ─îas odeljenskog, slobodne nastavne aktivnosti, slobodne aktivnosti. Osim toga, u okviru školskog programa, škola autonomno definiše i vannastavne aktivnosti, u skladu sa potrebama i interesovanjima u─Źenika, kao i specifi─Źnostima same škole - ka┼żu za Telegraf.rs u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dodaju da u tom smislu sadr┼żajima iz oblasti saobra─çaja u─Źenici se mogu baviti u okviru razli─Źitih projekata koji se realizuju u saradnji sa jedinicom lokalne samouprave ili drugim partnerima.

- Orijentacija obrazovnog procesa ka me─Ĺupredmetnim kompetencijama ne zna─Źi nu┼żno i uvo─Ĺenje novih predmeta niti dodatnih ─Źasova tematski posve─çenih odre─Ĺenoj oblasti i kompetenciji - ka┼żu u ovom ministarstvu.

Uvidom u ud┼żbenik Svet oko nas za 2. razred, deca ovog uzrasta u─Źe šta je saobra─çaj, koji je putni─Źki, koji je teretni a koji informacioni. Podelu saobra─çaja na kopneni, vodeni i vazdušni. Šta je pešak, šta je voza─Ź, a šta putnik, da ulica ima trotoar i kolovoz, gde se i kako prelazi ulica.

U─Źe i šta su autobuska i ┼żelezni─Źka stanica, definiciju luke i aerodroma.
Imaju i lekciju u kojoj u─Źe saobra─çajne znake sa zna─Źenjem deca na putu, zabrana saobra─çaja za pešake, zabrana saobra─çaja za bicikle, biciklisti─Źku stazu i pešaki prelaz, ali i šta su nekada bila prevozna sredstva a šta su danas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE