Obrenovac, 10.05.2021

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE! SRE─ćAN VASKRS!


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 02.05.2021.
PRAZNIK NAD PRAZNICIMA!

Foto:Printscreen


Hriš─çani širom sveta danas obele┼żavaju Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu ┼żivota nad smr─çu.

Vaskrs je najve─çi hriš─çanski praznik, jer suština hriš─çanskog u─Źenja ozna─Źava Hristovo vaskrsnu─çe iz mrtvih, kao pobeda vere i ┼żivota nad smr─çu.

Na Vaskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom u─Źenju, uskrsnu─çem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom u─Źenju, Isus je raspet u petak, subotu je prele┼żao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se sna┼żan zemljotres i an─Ĺeo Bo┼żji sleteo je na grob. Stra┼żari koji su ─Źuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Vaskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim u─Źenicima. Samo u─Źenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao li─Źno da se uveri. Otuda u narodu uzre─Źica: "Neverni Toma".

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" i "Vaistinu vaskrese". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlu─Źeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prole─çne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca. Uskrs je pokretan praznik.

Uvek se vezuje samo za nedelju i mo┼że "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom ra─Źunanju vremena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE