Obrenovac, 08.05.2021

NIJE NAM TREBAO DONJI VEŠ, ČARAPE, PA NI KUPAĆI KOSTIMI


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2021.
Izašao spisak robe koja se najmanje kupuje tokom korone

Foto:Profimedia


Tokom prošle pandemijske godine najveći pad industrijske proizvodnje među proizvodima koji se inače dosta prodaju, zabeležen je kod nekoliko grupa prehrambenih proizvoda i odevnih predmeta, kao što su pekarski proizvodi, veš, čarape.

U Privrednoj komori Srbije pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za Tanjug kažu da je najviše opala proizvodnja pamučnog veša, i to za 78 odsto, zatim kupaćih gaća i kostima, za 46,6 procenata.

Kod odevnih predmeta, smanjena je i proizvodnja sintetičkih hulahop čarapa i dokolenica, za 10,1 odnosno 8,1 odsto, te sokni za 9,2 procenta.

Kada je o hrani reč, upadljivo je smanjena proizvodnja pšeničnih peciva i to 31,3 odsto, dok je proizvodnja smrznutih pekarskih proizvoda bila manja za 5,6 procenata.

Manje je proizvođena i mineralna voda, i to za 11,3 odsto.

Što se izvoza tiče, podaci RZS pokazuju da se među proizvodima čiji je izvoz prošle godine bio veći od 30 miliona evra, a zabeležili su pad izvoza, izdvaja koža čiji je pad izvoza skoro prepolovljen i iznosio je 45,9 odsto.

Slede kancelarijske mašine sa padom izvoza za 43,6 odsto, valjani proizvodi 41,1 odsto, ulja od nafte i minerala 33,9, delovi mašina, mašine i uređaji za niskogradnju 28,1, putnički automobili 27,3 te bakar, gde je zabeležen pad izvoza za 26,2 procenta.

Na ovoj listi je i obuća sa padom izvoza od 16,6 odsto, kao i čarape, rukavice, šalovi, ešarpe, gde je pad iznosio 15,2 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE