Obrenovac, 05.12.2021

─îISTA─îICE DIGLE CENU SATNICE


Izvor: Kurir.rs/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2021.
Mese─Źno zarade i do 100.000 dinara, na termin se ─Źeka i po 3 meseca! Evo koliko sada napla─çuju

Foto:Profimedia


Setimo se perioda kada je krenula pandemija - dadilje i ─Źista─Źice bile su u grupi koja je "prva na udaru" za otkaz ili manjak radnog anga┼żmana, zbog izbegavanja fizi─Źkog kontakta i specifi─Źne vrste posla.

Ali, kako se situacija smirivala, tako je došlo do preokreta. Vremenom je poja─Źana higijena sve više dobijala na zna─Źaju, a ljudi su radije anga┼żovali profesionalce u te svrhe, bilo za li─Źne potrebe ili odr┼żavanje poslovnih prostora. Neki su, zapravo, sve vreme odlazili na posao, a mnogi su krajem 2020. i od 2021. ponovo bili u "starom re┼żimu rada".

Prirodno, javila se potreba za ponovnim anga┼żovanjem ─Źista─Źica, i to toliko da ih sada ─Źak i nema dovoljno na doma─çem tr┼żištu. Naime, mnoge su bukirane nedeljama, pa ─Źak i mesecima unapred, a ima i onih koje imaju svoje stalne klijente i ne primaju nove, piše Telegraf Biznis.

Sli─Źno kao i sa majstorima koji su deficitirani, a ─Źije su cene usluga tako─Ĺe vremenom rasle. Danas je situacija takva da neke ─Źista─Źice sat vremena rada napla─çuju 600 dinara, iako je prosek i dalje 300-350 dinara.

Cena ove vrste usluge sko─Źila je iz najmanje tri razloga: rizik od zara┼żavanja, prevelika potra┼żnja, i nedostatak radne snage. Pritom, mnogi danas tra┼że ─Źista─Źice preko preporuke, zbog loših iskustava iz prošlosti, ili zato što agencije uzimaju veliki procenat.

Iako vam anga┼żovanje ─Źista─Źice, mo┼żda, u neku ruku deluje banalno, iskustva ┼żena govore suprotno.

"Navikla sam bila na ─Źista─Źicu koja sada, usled godina i hroni─Źne bolesti, više ne mo┼że da radi. ┼Żena je, ina─Źe, bila u penziji, a radila je pedantno, brzo, detaljno. Nisam morala mnogo da joj objašnjavam, sve je znala šta treba. Ne zna─Źi mi ─Źista─Źica koja non-stop zapitkuje šta i kako treba, a na kraju mi ne sredi ni pola ku─çe za šest sati", pri─Źa nam N. M. iz Beograda.

Vreme za razbijanje predrasuda

Ako ve─ç do sada nismo osporili neke stereotipe, mo┼żda je sada momenat za to, posebno ako uspešnost nekog posla/struke - merimo zaradom. Iskustvo jednog našeg ─Źitaoca je da je jedva našao slobodnu ─Źista─Źicu, i to za satnicu od 600 dinara. Ako radi prose─Źno radno vreme u toku dana, od osam sati, to zna─Źi da je njena dnevnica 4.800 dinara.

To je, svakako, bruto zarada, te treba imati u vidu da one koje rade samostalno, ako prave planove za budu─çnost i upla─çuju osiguranje, odre─Ĺenu svotu novca izdvajaju i u te svrhe. Ali, nevezano za to, napredak je edvidentan. Za 22 radna dana, ─Źista─Źica koja napla─çuje 600 dinara po satu - a takvih ima i anga┼żovane su - mese─Źno mo┼że da uzme 105.600 dinara, ako radi 40 sati nedeljno.

Pritom, mnoge od njih rade devet do 10 sati, ─Źak šest dana nedeljno. ─îesto se dešava i da su anga┼żovane od strane nekoliko porodica. Istovremeno, kako ovaj posao biva sve tra┼żeniji, ali i pla─çeniji, mo┼żda je vreme i da se "oslobodimo" nekih predrasuda koje ga prate.

Sama re─Ź "─Źista─Źica" u ljudima stvara negativnu konotaciju, kao posao koji nije "za hvaljenje", što je ne samo nekorektno, ve─ç i apsolutno pogrešno. Amerikanci, recimo, koriste izraz "cleaning lady" (dama koja ─Źisti), a sva je prilika da bi ova struka, mo┼żda, imala i više radne snage - da je više respektovana u društvu.

Štaviše, mnoge naše ┼żene odlaze u inostranstvo u potrazi za "boljim ┼żivotom", rade─çi upravo ovakav tip posla.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE