Obrenovac, 14.06.2024

DA LI ZNATE DA POSTOJI SAMO JEDAN SLU─îAJ U KOM CRKVA DOZVOLJAVA KRA─ÉU?


Izvor: Espreso/Istorijski zabavnik/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2023.
Istorija koju retko ko zna

Foto:Tamara Trajkovi─ç


Iako crkve danas na─Źelno zagovaraju slogu i me─Ĺusobnu saradnju u prošlosti to baš i nije bilo tako. Tokom osvajanja teritorija, naro─Źiti strah postojao je od skrnavljenja mošti svetitelja od strane “nevernika”.

Zato se u prošlosti, još i pre raskola hriš─çanskih crkvi, a naro─Źito posle, deo velikodostojnika zalagao za prenos najve─çih hriš─çanskih relikvija sa Istoka, gde su napadi vojski drugih religija bili ─Źeš─çu, na Zapad gde bi one mogle da se “s du┼żnim poštovanjem” ─Źuvaju. Ako kojim slu─Źajem to donese i odgovaraju─çu finansijsku korist i presti┼ż crkvi, bio bi to samo pokazatelj da je Bo┼żija volja pravilno ispunjena.

Tako je u istoriji zabele┼żen i jedan, za crkvu, prili─Źno neverovatan fenomen – “sveta kra─Ĺa”, na latinskom “furta sacra”. Re─Ź je “opravdanim” slu─Źajevima kra─Ĺe tj. prenosa moštiju svetitelja iz nadle┼żnosti jedne crkve u nadle┼żnost druge.

Pri─Źa ide ovako – nekom verniku u snu bi se ukazao svetitelj i rekao mu kako nije sre─çan mestom na kome se nalazi njegovo zemaljsko telo i ┼żeli da bude prenet negde drugde.

Kako se obi─Źno, crkva koja ima mošti ne bi dobrovoljno odrekla relikvija, pribegavalo se anga┼żovanju trgovaca koji bi onda, uz obe─çanje Bo┼żije milosti i još više, bogate nagrade, krišom prenosili mošti preko pola sveta u okrilje druge crkve.

Jedan od najpoznatijih slu─Źajeva “svete kra─Ĺe” svakako je prenos moštiju Svetog Marka iz Aleksandrije u Veneciju gde se i danas nalaze. Trgovcima iz tog grada u snu se javio Sveti Marko i rekao im da ┼żeli da njegovo smrtno telo bude u njihovom gradu. Oni su se tada uputili u Aleksandriju i iz tamošnje crkve ukrali mošti.

Kako je Aleksandrija u tom trenutku bila pod upravom muslimana, legenda ka┼że da su trgovci mošti sveca sakrili pod svinjsko meso koje su prevozili. Jednom kada je kontrola naišla, islamski carinici nisu hteli da diraju ovaj tovar i tako je Sveti Marko završio u Veneciji.

Sli─Źna sudbina zadesila je i zemaljske ostatke Svetog Nikole koje su, u vreme turskih osvajanja, najverovatnije ukrali italijanski pirati i iz Mira u Maloj Aziji i preneli u Bari u Italiji gde se i danas nalaze. Na dan 22. maja hriš─çanstvo proslavlja pomen na Prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE