Obrenovac, 07.05.2021

ČISTIJA SRBIJA KREĆE IZ OBRENOVCA


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.03.2021.
Vesić najavio projekat ”Čistija Srbija” na teritoriji opštine Obrenovac

Foto:obrenovac.rs


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je projekat ”Čistija Srbija” na teritoriji opštine Obrenovac i zajedno sa ministarom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem i predsednikom Gradske opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem obišao radove na izgradnji regionalne kanalizacije Obrenovac-Šabac u Zvečkoj.

Vesić je naglasio da je urađeno 27 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji Gradske opštine Obrenovac.

– Kroz projekat ”Čistija Srbija” dobićemo novih 90 kilometara kanalizacione mreže i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. To samo jasno govori koliko je ovaj projekat važan za Srbiju i Beograd. Da nema pomoći Vlade mi ne bi mogli tako brzo da završimo kanalizaciju u Obrenovcu – rekao je Vesić i dodao da će fabrika koja će se graditi u Obrenovcu biti jedna od pet na teritoriji Beograda.

– Najveća je Veliko selo gde je u toku prva faza izgradnje i njena vrednost je 271 milion evra i očekuje se da u septembru počnu radovi. Nakon toga počećemo drugu fazu i njena vrednost će biti između 400 i 700 miliona evra. Kada završimo drugu fazu 1.5 miliona ljudi će imati rešen problem i više nećemo imati direktnu ispusnu kanalizaciju – izjavio je Vesić.

Vesić je poručio da je završeno projektovanje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Batajnici, a da su projektom ”Čistija Srbija” obuhvaćeni planovi za projektovanje novih fabrika u Ostružnici i Grockoj.

– Ono što građani treba da znaju je da sva kanalizacija iz Beograda ide direktno u Savu i Dunav. Imamo oko 100 direktnih ispusta u reke i godišnje imamo zapreminu fekalija jednaku 60.000 olimpijskih bazena. To je zločin prema prirodi i zahvaljujući pomoći države mi ovaj problem konačno rešavamo – rekao je Vesić.

– Grad Beograd iz projekta ”Čistija Srbija” za sada ima projekte koji su vredni 350 miliona evra. Da su neke druge opštine bile brze kao Obrenovac i one bi bile na dnevnom redu za projekte – zaključio je Vesić.

Momirović je poručio da je Obrenovac jedna od lokalnih samouprava u kojoj se planira izgradnja dva postrojenja, jedno će pokrivati 50.000 stanovnika i drugo u mesnoj zajednici Ratari za 3000 ljudi.

– Ovaj ugovor predviđa da ćemo u narednih pet godina morati da izlazimo na teritorije 65 lokalnih samouprava i 179 lokacija. Uradiće se potpuno nova postrojenja za preradu otpadnih voda i nova kanalizaciona mreža – rekao je Momirović.

– Drago mi je da je Obrenovac jedan od pet lokalnih samouprava u Beogradu u kojem će radovi krenuti u septembru. Zamolio bih predsednika opštine da dodatno ubrzamo ovaj projekat. Zajedničkim snagama mi kao predstavnici Vlade i lokalne samouprave moramo da podignemo kvalitet života građana – izjavio je Momirović.

Čučković je naglasio da je izgradnja brzih saobraćajnica ka Beogradu, završetak kanalizacije u Zvečkoj, na Mladosti i u Ulici Draga Vukovića Kočagina prioritet.

– Imaćemo kompletan Barič i Mislođin i dve fabrike za preradu otpadnih voda. To ukupno iznosi četiri godišnja budžeta opštine Obrenovac. Ono što me raduje je da ćemo ono što smo obećali građanima uspeti da uradimo brže nego što smo planirali. S obzirom da smo sa projektima išli korak unapred, ali nismo imali dovoljno novca – rekao je Čučković.

– Sada kada je predsednik Vučić obezbedio sredstva za kompletnu Srbiju u iznosu od preko tri milijarde evra za nas je stvar rešena u narednih nekoliko godina. Što se tiče Grada Beograda mi sada imamo raspisana dva tendera. Prvi je vodovod Grabovac-Vukićevica koji će doći do Uba Banjanskim putem. Suštinski ćemo završiti povezivanje kompletnog Obrenovca na vodu. Što se tiče kanalizacije raspisan je tender za izgradnju kanalizacione mreže u naselju Belo Polje i zajedno sa Šljivicama, naseljem Braće Jugović i Zvečkom predstavljaće prsten onog što je nekad činio širi centar grada – kazao je Čučković.

On je podsetio da glavna ulica u Obrenovcu pre deset godina nije imala kanalizaciju.

– Danas smo došli na sam izlaz iz grada. Raduje nas što domaće kompanije izvode radove i što su one zajedno sa nama sa 20-ak radnika krenule u ovaj projekat, a sada ih je 200. Tako naša Srbija napreduje i raste i jako sam ponosan na to. Daćemo sve od sebe da u našoj državi pospešujemo rast BDP-a na ovaj način i pomažemo našoj Vladi i Gradu Beogradu kako bi iz ovih dodatnih investicija isplaćivali veće penzije, zaštitimo stanovništvo od kovida i sve ono što smo kao država pokazali da možemo u proteklom periodu – zaključio je Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE