Obrenovac, 29.11.2021

CENA KILOVATA PORASLA ZA 60 ODSTO!


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
Privredi struja duplo skuplja u odnosu na ranije

Foto:Profimedia


Za razliku od doma─çinstava, privreda kilovate kupuje na slobodnom tr┼żištu i njena vrednost ove godine rapidno raste u odnosu na lane - ─Źak do 60 odsto.

đÜupci koji tek sad zaklju─Źuju ugovore za 2022. godinu, u ovom trenutku ne mogu da dobiju kilovat ispod 105 evra po megavat-satu. To je regionalna cena sa tendencijom rasta do kraja godine.

Evropska berza, a tim i cene na našem tr┼żištu, reaguju na sve ve─çu naknadu za emisiju ugljen-dioksida prilikom proizvodnje uglja. Ona je trenutno dostigla nivo od 60 evra po toni. Tu cenu nisu uspele da izdr┼że pojedine termoelektrane u okru┼żenju i ugašene su, pišu Novosti.

Istovremeno je poskupeo i gas, koji u─Źestvuje u proizvodnji elektri─Źne energije.

đÜompanije su u avgustu 2017. prema podacima SEEPEX, licenciranog operatora za organizovano tr┼żište elektri─Źne energije, pla─çale 59,31 evro po megavat-satu. Ovog avgusta ista jedinica mere dostigla je cenu od ─Źak - 108,68 evra.

- Cene elektri─Źne energije iz prošle godine nisu relevantne zbog uticaja pandemije kovida. Bila je smanjena potra┼żnja - objašnjava Dejan Stoj─Źevski, tehni─Źki direktor SEEPEX.

- U odnosu na period od 2017. do 2019. godine, cena je porasla zbog velikog porasta taksa na emisiju ugljen-dioksida, sa 25 na 61 evro po toni i najviše se odnosi na elektri─Źnu energiju iz termoelektrana. Cena gasa je više od tri puta ve─ça cena u odnosu na po─Źetak ove godine. Dok se ne stabilizuje cena gasa, ne mo┼że se o─Źekivati pad cene elektri─Źne energije. Trenutno, industrija pla─ça cenu po ugovorima koji su kupci zaklju─Źili sa snabdeva─Źima u 2020. godini. Oni ne bi trebalo da osete ovaj porast cena, ako su ugovori takvi da snabdeva─Ź garantuje cenu i isporuku elektri─Źne energije. Tako─Ĺe, kupci koji su potpisali ugovor o snabdevanju do aprila ove godine za narednu 2022. plati─çe blago pove─çanje cena. U proseku oko 60 evra po megavat-satu, navode Novosti.

Elektri─Źna energija u pojedinim granama nosi zna─Źajan trošak. Tako je i u hemijskoj industriji.

- Proizvo─Ĺa─Źi plastike, na primer, pla─çaju i do ─Źetiri puta skuplje sirovine, a sada ─çe i skuplju struju - objašnjava Dragan Stevanovi─ç, predsednik Udru┼żenja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala Privredne komore Srbije.

- Postoje privatni proizvo─Ĺa─Źi plastike koji kilovate mese─Źno pla─çaju i 150.000 evra. Svako pove─çanje cena uti─Źe i na to koliko košta krajnji proizvod. Tako postajemo manje konkurentni u inostranstvu, a oko 2.000 registrovanih proizvo─Ĺa─Źa je ostvarilo izvoz od 870 miliona evra.

EPS, ina─Źe, kako navode Novosti, ne pla─çaju naknadu za emisiju ugljen-dioksida i poslovanje nije optere─çeno ovim nametom. Cene elektri─Źne energije za privredu se formiraju na slobodnom tr┼żištu, pa s obzirom na rast na berzi, raste i vrednost kilovata, pišu Novosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE