Obrenovac, 06.05.2021

CRNA LISTA TRGOVACA SA INSTAGRAMA


Izvor: biznis.rs/Marija Jovanović/Lokalne novine | Obrenovac, 22.01.2021.
Najviše prevare u vezi sa odećom, obućom i parfemima

Foto:Shutterstock


Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) objavilo je spisak od 97 trgovaca za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, a koji trguju putem društvene mreže Instagram.

Ovog puta, fokus je bio na profilima među kojima je najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, kao i parfemima.

U saopštenju povodom objavljivanja „crne liste trgovaca na Instagramu“, UZPV navodi da je osnovni kriterijum da se neki trgovac nađe na listi nepostojanje podataka o poslovnom imenu, adresi sedišta, poreskom (PIB) i matičnom (MB) broju na tim profilima, a uzimajući u obzir činjenicu da se putem istih uredno primaju porudžbine potrošača i očigledno obavlja prodaja robe.

Predsednik UZPV i Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović istakao je da svakodnevno raste broj potrošača koji se javljaju tim organizacijama povodom kupovine putem društvenih mreža od neregistrovanih prodavaca.

„Nažalost, u ovakvoj situaciji, odredbe Zakona o zaštiti potrošača nisu primenjive i potrošačke organizacije nisu u mogućnosti da postupaju, niti da pruže adekvatne pravne savete, izuzev da potrošače upute na samostalni sudski postupak“, rekao je Papović.

Kako je naglasio, objavljena lista nije konačna, ne predstavlja reprezentativni uzorak po pitanju broja trgovaca „na crno“, niti predstavlja listu trgovaca na koje potrošači najčešće izjavljuju prigovore.

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine (UZPV) nastavlja sa akcijom evidentiranja trgovaca, za koje postoji pretpostavka da ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE