Obrenovac, 29.11.2021

CENA MESA U SRBIJI NEREALNO VISOKA!


Izvor: Espreso/Politika/Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2021.
Maloprodajne cene svinjetine i junetine u mesarama drže se i dalje na visokom nivou

Foto:Profimedia


Cena svinjetine i junetine i dalje visoka, pad potrošnje očekivan a agrarni analitičar objašnjava do kada bi ovo moglo da potraje i šta je uzrok.

Šta će biti sa cenama mesa u Srbiji? Maloprodajne cene svinjetine i junetine u mesarama drže se i dalje na visokom nivou. Prema mišljenju tržišnih stručnjaka, takvo stanje nesumnjivo će dovesti do pada potrošnje, što je već zabeleženo kod junećeg mesa koje u mesarama i trgovinskim lancima košta od 850 do čak 1.200 dinara po kilogramu. Slično se može očekivati i kod prodaje svinjetine.

Istovremeno, na svetskom tržištu mesa očekivani su novi potresi. Cena svinjetine u Kini pala je za 44,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Ovo bi moglo da ima drastične posledice za tamošnje proizvođače ali i globalno tržište.

Svinjetina je za najmanje 25 procenata skuplja nego što je realno, a junetina i do 30 odsto, kaže Čedomir Keco, agrarni analitičar. Proizvođači su gradili ogromne komplekse, uzimali kredite pa im smanjenje cena sada nikako ne ide u prilog. I državne subvencije za podsticaj svinjarstvu uticale su na povećanje proizvodnje. Međutim, Kina sada u petogodišnjem planu pravi zaokret i postepeno smanjuje zalihe, ali tako da osigura ponudu i stabilizuje cene.

Šta se u ovakvim okolnostima može očekivati na evropskom tržištu i da li preti novi skok uvoza mesa u Srbiju? Čedomir Keco, agrarni analitičar, kaže za da se zbog ovakvih dešavanja u Kini može očekivati pometnja na tržištu, dok za cene mesa u Srbiji naglašava da su nerealno visoke.

"Bilo da je iz uvoza ili domaće proizvodnje, ne postoji osnova za ove cene u trgovini. One su nerealno visoke u mesarama i marketima. Ulazna cena tovljenika je mnogo manja od one koju potrošači plaćaju. To opravdanje da je poskupela stočna hrana nema veze sa mesarskim panjem. O tome ne treba da pričaju mesari, već proizvođači", napominje Keco i dodaje da je svinjetina za najmanje 25 procenata skuplja nego što je realno, a junetina i do 30 odsto. Prema njegovom mišljenju, u okviru primene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba razmišljati i o uvođenju ombudsmana za hranu.

"Ovo je veliki napad klaničara na kupce jer je promet već pao. Na bazi manjeg prometa, sa višim cenama, žele da ostvare istu dobit. To će sasvim sigurno dovesti do novog smanjenja potrošnje. Kod junetine se to već dogodilo", naglašava on.

Upitan da li bismo i kada mogli da očekujemo smirivanje tržišta, Keco predviđa da će kolebanje i pritisak na cene potrajati u narednih godinu dana jer će se pravo stanje u govedarstvu znati tek tada. Možemo se naći u situaciji da u EU kao i Srbiji ne bude dovoljno junećeg mesa, jer veliki izvoz ide u države Bliskog istoka. Čak se može dogoditi, smatra, da se visoke cene tada zadrže "ali ne kao sada, već kao opravdane”.

Svakako, dodaje, nama nedostaje Kina kao ozbiljan kupac junetine. Procenjuje da će se u svinjarstvu situacija regulisati ranije, ali ne u narednih šest meseci. Ne očekuje da će klaničari značajnije sniziti cene.

"U suštini kompletno svinjarstvo i govedarstvo zavisi od toga da li će kukuruz premašiti cenu od 25 dinara po kilogramu. Ako se to dogodi, biće teško jer će tov na farmama poskupeti i može doći do zastoja prodaje zbog smanjenja potrošnje", navodi on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE