Obrenovac, 13.05.2021

UVODI SE CENTRALNI SISTEM ZA OBRA─îUN ZARADA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2021.
Nakon ove novine planirana i reforma plata

Foto:Printscreen/Google


Ministarstvo finansija saopštilo je da ─çe ubudu─çe kroz Centralni informacioni sistem za obra─Źun zarada u javnom sektoru kontrolisati obra─Źun plata za više od 500.000 zaposlenih u okviru 10.500 korisnika javnih sredstava.

Kako se navodi, na ovaj na─Źin ─çe dr┼żava po prvi put, na jednom mestu, imati ta─Źnu evidenciju svih zarada i zaposlenih u javnom sektoru.

Dodaje se da je ovaj sistem, osim za sprovo─Ĺenje neophodne kontrole, zna─Źajan i za sprovo─Ĺenje planirane reforme plata, što je deo dogovora sa Me─Ĺunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Pomenuti informacioni sistem omogu─çi─çe potpunu kontrolu zarada i pra─çenje zapošljavanja u javnom sektoru, bolje planiranje bud┼żeta korisnika javnih sredstava u delu koji se odnosi na plate, a done─çe i uštede svakom pojedina─Źnom korisniku javnih sredstava, s obzirom na to da oni ne─çe imati trošak obra─Źuna zarade i trošak nabavke i odr┼żavanja softvera, jer ─çe za njih to raditi Ministarstva finansija.

To zna─Źi, navodi se u saopštenju, da ─çe biti kontrolisani rashodi i izvršene isplate za sve zaposlene u javnom sektoru u realnom vremenu, a samim tim, otklonjena je mogu─çnost greške u obra─Źunima zarada pre njihove isplate, kao i sve eventualne zloupotrebe.

Dodaje se da su u okviru projekta predvi─Ĺene i obuke zaposlenih za koriš─çenje informacionog sistema, i to najpre kod direktnih korisnika bud┼żetskih sredstava, zatim u ustanovama prosvete, zdravstvu, kao i u ustanovama kulture i socijalne zaštite, sudstvu i kazneno - popravnim ustanovama.

"Ovaj informacioni sistem funkcioniše u skladu sa svetskim standardima dobre prakse, a napravljen je na platformi koja je lider na tr┼żištu u automatizaciji finansijskog poslovanja", zaklju─Źuje se u saopštenju Ministarstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE