Obrenovac, 10.05.2021

GRAĐANI MESEČNO ISPIŠU POLA MILIONA


Izvor: Alo.rs/Tanjug/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2021.
Da li će ikada izumreti ova navika srpskih potrošača?

Foto:Shutterstock


Broj čekova se već godinama smanjuje...

Iako se stalno pojavljuju novi instrumenti plaćanja, pa i oni koji funkcionišu slično kao čekovi, dobro nam poznati papirni čekovi su još u opticaju i kako kažu u Udruženju banaka Srbije, biće još među nama, s tim što valja očekivati da će njihov broj biti sve manji.

Taj broj se već godinama unazad smanjuje, pa je u periodu od 2015. do danas smanjen za 13 procenata.

I pored toga, broj čekova u upotrebi je i dalje značajan. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, za Tanjug navodi da je tokom prošle godine svakog meseca u proseku realizovano oko 500.000 čekova, odnosno oko šest miliona u celoj godini.

Prosečan iznos realizovanog čeka lane je iznosio 4.694 dinara, tako da je ukupan iznos realizovanih čekova bio oko 29 milijardi dinara.

Ne postoji precizna evidencija o tome ko i za šta najčešće koristi čekove ali se smatra da njima najviše plaćaju stariji građani, kojima je ova navika ostala iz ranijih vremena.

- Bitno je da i danas u 20 banaka u Srbiji postoji ponuda čekova, a samo šest banaka ih nema kao instrument plaćanja za svoje klijente. Ljudi imaju naviku da plaćaju na odloženo putem čekova i to je jedan od motiva njihovog korišćenja - navodi Vasić.

Narodna banka Srbije je nedavno navela da je nacionalnom Dina karticom omogućeno plaćanje na rate bez kamate, pri čemu korisnici debitne Dine imaju na raspolaganju istu funkcionalnost kao i prilikom plaćanja čekovima, s tim što je plaćanje karticom mnogo praktičnije, jednostavnije i savremenije.

Objašnjavajući u čemu se ogleda prednost korišćenja ove kartice u odnosu na klasične čekove, Vasić kaže da je plaćanje čekovima podrazumevalo čekanje, jer trebalo ih je ispisati, identifikovati se ličnom kartom i slično.

- Situacija kod ove kartice je mnogo jednostavnija. Ona menja ček, ali se sa njom brže radi, nema ispisivanja kao kod papirnih čekova a korisnik sam pri kupovini određuje broj rata - rekao je on.

Vasić ističe da je ova vrsta kartice samo jedan od bankarskih proizvoda koji polako zamenjuju klasične čekove ali da njihovo potpuno nestajanje ne treba uskoro očekivati.

- Ovde vlada tržišni princip. Verujem da će čekovi potrajati još neko vreme i siguran sam da će se trend smanjivanja za oko 10, 12 odsto godišnje nastaviti - navodi Vasić.

Dodaje da je za očekivati da će se sadašnji trend smanjenja u narednom periodu verovatno i ubrzati, prvenstveno zbog novih bankarskih proizvoda koji zamenjuju čekove.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE