Obrenovac, 29.06.2022

DANAS JE JOVANJDAN, CRVENO SLOVO I KRSNA SLAVA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.01.2022.
Veruje se da ─Źini razna ─Źuda, a ovo su obi─Źaji koje bi trebalo da ispo┼ítujete

Foto:Printscreen/Youtube


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja.

Jovanov otac je bio judejski sveštenik Zaharija, od plemena Arona. Prema hriš─çanskom predanju, Jovan je ro─Ĺen pola godine pre Isusa Hrista. Prema Novom zavetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, dugo nisu mogli imati dece i kada im se rodio sin, zavladala je velika radost. Svoje detinstvo i ranu mladost Jovan je proveo u pobo┼żnom domu svojih roditelja.

Jovan Krstitelj je vršio obredna kupanja na reci Jordan. Jako je poštovan u hriš─çanskom svetu. Jedna od najve─çih hriš─çanskih bazilika, ona u Damasku, je posve─çena Jovanu Krstitelju. Hriš─çani proslavljaju Jovanove praznike nekoliko puta u godini.

Jovan se smatra zaštitnikom peva─Źa, muzi─Źara, kroja─Źa, ko┼żara, krznara, vunara, remenara, gostioni─Źara, no┼żara, brusa─Źa, zatvorenika, osu─Ĺenih na smrt, uzgajiva─Źa ptica, obolelih od epilepsije, sveštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Zbog toga što je Jovanova glavna uloga u ┼żivotu odigrana na dan Bogojavljenja, crkva je od starine posvetila dan nakon Bogojavljenja spomenu njegovom.

On je bio takve moralne ─Źistote da se pre mogao nazvati an─Ĺelom, kako ga Sveto Pismo i naziva, nego smrtnim ─Źovekom. Od svih ostalih proroka sveti Jovan se razlikuje naro─Źito time što je on imao tu sre─çu da je mogao i rukom pokazati svetu onoga koga je prorokovao.

Za ruku svetog Jovana pri─Źa se da je svake godine na dan svetiteljev arhijerej iznosio pred narod. Ponekad se ta ruka javljala raširena, a ponekad i zgr─Źena. U prvom slu─Źaju ozna─Źavala je rodnu i obilnu godinu, a u drugom nerodnu i gladnu.

Obi─Źaji i verovanja

Naši preci su verovali da se baš na dan Svetog Jovana dešavaju razna ─Źuda uz pomo─ç ovog svetitelja, pa otud poti─Źe mnoštvo narodnih obi─Źaja vezanih upravo za ovaj dan. Na Jovanjdan vernici, po mogu─çstvu, u ruke ne uzimaju no┼ż, u znak se─çanja na stradanje Jovanovo. Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje. Ni jabuka, niti sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

U narodu postoji obi─Źaj da se ljudi na Svetog Jovana bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja. Vernici vrlo ─Źesto daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obi─Źno slave imendan.

Sveti Jovan je jedna od najpopularnijih slava u Srbiji – po broju sve─Źara, nalazi se na ─Źetvrtom mestu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE