Obrenovac, 02.07.2022

DANAS JE SVETI JOVAN BOGOSLOV


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2022.
Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevan─Ĺelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog u─Źenika koji se rodio u ribarskoj porodici

Foto:Youtube Printscreen


Dva puta u godini proslavljamo ovog svetitelja i to 9. oktobra kada se se─çamo njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi ─Źudesni i kako vernici ka┼żu lekoviti prah.Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje u─Źenike, apostole.

Za Jovana Bogoslova se ka┼że da je bio omiljen Hristov u─Źenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštaju─çi ga, obe─çavši da ─çe on ─Źuvati Bogorodicu i slu┼żiti je sve do njenog uspenija.

Bio je proganjan, poni┼żavan i mu─Źen. Za vreme koje je proveo u progonstvu na ostrvu Patmos, napisao je ─Źuveno Jevan─Ĺelje i Otkrovenje, a po dolasku na presto cara Nerve, bio je oslobo─Ĺen i vratio se u Efes.

Tu je nastavio da prevodi neznabo┼żce u hriš─çanstvo. Imao je ve─ç više od sto godina kada je zašao je sa svojih 7 u─Źenika iz Efesa i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Potom je starac legao u grob i njegovi u─Źenici su ga sahranili.

Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali telo nije bilo u njemu. Jedino se, svake godine 21. maja, od njegovog groba dizao neki sitni prah, mirisan i lekovit. Tim prahom narod je le─Źio mnoge bolesti.

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, ┼żene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane po─Źinju svadbe, koje traju po tri dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE