Obrenovac, 04.12.2021

CENE STANOVA NE PRESTAJU DA DIVLJAJU!


Izvor: Kurir.rs/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2021.
Na periferiji Beograda kvadrat i do 2.000 evra, a u centru do neverovatnih 10.000 evra!

Foto:Shutterstock


Građevinski materijal u Srbiji poskupeo je od početka godine u proseku za 30-40 odsto, radna snaga takođe, a pošto investitori neće da se odreknu profita i nove troškove samo prebacuju na kupce, stručnjaci veruju da će u narednom periodu cene nekretnina u našoj zemlji nastaviti da “divljaju”!

Mada je vrednost stanova i kuća već sada na istorijskom maksimumu, pa tako kvadrat na periferiji Beograda košta i do 2.000 evra, a u centru i do neverovatnih 10.000 evra, sagovornici Informera kažu da će krov nad glavom uskoro moći da obezbede samo bogataši, dok obični ljudi sa prosečnim platama neće sebi moći da priušte ni garsonjeru.

Poznati agent za nekretnine Katarina Lazarević kaže da su cene stanova u Beogradu već sada nerealno visoke, naročito u novogradnji, ali da za to ne treba kriviti samo skok cena na tržištu građevinskog materijala. Prema njenim rečima, odgovorni su i investitori, koji koriste situaciju da bi ostvarili maksimalan profit. Ona dodaje da je trenutno i dalje velika potražnja za nekretninama, ali da je pitanje koliko će ona trajati ako cene nastave da skaču.

– Velika je potražnja iako su cene već nerealno visoke. Sigurno je da na sve ovo utiče i poskupljenje materijala, ali moramo da konstatujemo da i investitori koriste situaciju kako bi ostvarili zacrtani profit. Mislim da bilo kakvo dalje poskupljenje ne bi bilo nimalo dobro i stvarno ne znam dokle prodavci misle da idu. U centru Beograda se, recimo, zida zgrada gde će kvadrat biti 10.000 evra, u naselju Stepa Stepanović, gde je kvadrat bio 800 evra, sada je 2.000 evra, kao i u naselju Dr Ivana Ribara. Ako cene nastave da divljaju, normalni ljudi, koji rade za prosečnu platu, neće moći da kupe ni manje stanove, a pogotovo ne one veće – rekla je Lazarevićeva za Informer.

Sa njom se slaže i Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije, koji tvrdi da investitori, uprkos povećanju cene zemljišta i građevinskog materijala, ne moraju da povećavaju cene stanova jer i sada ostvaruju veliki profit.

– Na njima je da procene da li će sačuvati kupce i poslovati sa nešto manjim profitom ili će podići cene u nebo i rizikovati da ne prodaju nekretnine. Moje mišljenje je da im uprkos svim poskupljenjima ostaje veliki profit i da ove troškove mogu da preuzme na sebe, a ne da se podiže ionako visoka cena kvadrata. Međutim, investitori uglavnom gledaju samo veću zaradu, kao da ne shvataju da je najgore da im ostanu neprodati stanovi i da tako zarobe kapital – kaže Rodić.

Investitori: Kvadrati će biti još skuplji

Beogradski investitor A. I., koji je insistirao da ostane anoniman, tvrdi da ovoliki skokovi cene materijala nikada nisu zabeleženi u Srbiji i da će kvadrat u novogradnji dodatno poskupeti ukoliko se taj trend nastavi.

– Što se tiče ovih ludačkih poskupljenja materijala, tu više niko ne zna koliko će to da traje i da li će još ići gore. Smatram da svi potpisani ugovori moraju da se ispoštuju po ugovorenoj ceni, ili da eventualno molite kupca da pristane na preugovaranje. Međutim, ako troškovi nastave da rastu, u budućim projektima moraćemo i mi da poskupimo cenu kvadrata – rekao je on.

Investitor A. I. iz Beograda (puno ime i prezime poznato redakciji) priznaje za naš list da mnoge njegove kolege ne žele da se odreknu planiranog profita, ali ipak dodaje da je u tom poslu značajno poskupela skoro sva građa, te da se to neminovno odrazilo i na konačnu cenu nekretnina.

– Gvožđe je značajno poskupelo i to nama podiže cenu kvadrata za 20-30 evra, stiropor i izolacija su duplo skuplji i to nam podiže cenu kvadrata 30-40 evra. Skočio je bakar, pa i tu imamo sličan gubitak, a čak su i klima-uređaji poskupeli zbog transporta. Uz to duplirala se i cena radne snage, pa sada majstor traži 70 evra dnevno, a običan fizikalac 35 evra. Ko je imao kalkulaciju da će po kvadratu zaraditi 500 evra, po aktuelnim cenama materijala sada može da ostvari duplo manji profit. To investitore “svrbi”, pa podižu cene – kaže sagovornik Informera.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE