Obrenovac, 04.07.2022

CRVENI STE U KREDITNOM BIROU?


Izvor: Espreso/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 18.04.2022.
Kome da se ┼żalite kad vas stave na 'crnu listu'?

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


Klijentkinja jedne banke, kao i mnogi drugi gra─Ĺani koji su na "crnu listu" Kreditnog biroa dospeli ni krivi ni du┼żni moraju da pro─Ĺu mukotrpan proces kako bi mo┼żda mogli da sa nje budu skinuti.

Naime, Kreditni biro u Srbiji vodi pozitivne i negativne podatke, koji se brišu iz baze podataka u roku od tri godine, po─Źev od dana izmirenja obaveze klijenta prema banci, odnosno raskida ugovora o koriš─çenju usluge. To bi zna─Źilo da ─çete, od trenutka kada izmirite dug biti evidentirani kao neuredan platiša u naredne tri godine i ne─çete biti u mogu─çnosti da se ponovo kreditno zadu┼żite u nekoj finansijskoj instituciji.

Dakle, ako ─Źak i rešite da isplatite dug za koji vas banka tereti, u problemu ste naredne tri godine.

Druga opcija je reklamacija, a ovo su odgovori na sva pitanja i postupak.

Ko mo┼że promeniti podatak u izveštaju Kreditnog biroa?

- Podatak u izveštaju Kreditnog biroa mo┼że promeniti samo banka, odnosno drugi pru┼żalac usluge koji je takav podatak stavio na raspolaganje sistemu Kreditnog biroa.

Na koji na─Źin fizi─Źka lica mogu reklamirati pogrešan ili nea┼żuran podatak?

- U slu─Źaju da je unet pogrešan podatak o obavezama gra─Ĺana kod banaka i drugih pru┼żalaca usluga, predvi─Ĺena je mogu─çnost reklamacije koja se podnosi na Zahtevu za ispravku-dopunu, koji se dobija pri izdavanju Li─Źnog izveštaja. Zahtev za izmenu podatka podnosi se na obradu i rešavanje reklamacije banci odnosno drugoj ─Źlanici Kreditnog biroa, na koju se navedeni podatak i odnosi. Predvi─Ĺeni maksimalni rok za ispravku podatka je 15 dana, ukoliko je zahtev opravdan.

Koje su obaveze banke, odnosno drugog pru┼żaoca usluge, kod rešavanja reklamacije?

- Banke i drugi pru┼żaoci usluge du┼żni su da obrade i zaklju─Źe reklamaciju, a zatim da preuzimanjem Kontrolnog izveštaja utvrde da li su u svojoj bazi izvršili izmenu pogrešno unetog podatka.

Koja prava imaju fizi─Źka lica u slu─Źaju da banka ili lizing kompanija ne izvrši ispravku pogrešnog podatka?

- Na osnovu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, fizi─Źka lica treba da upute pisani prigovor banci ili lizing kompaniji. Ukoliko banka ili lizing kompanija odgovore negativno ili ne odgovore u roku od 15 dana, mogu se obratiti Narodnoj banci Srbije - Centru za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE