Obrenovac, 06.05.2021

─îINJENICE O VAKCNIMA KOJE NISTAE ZNALI


Izvor: Alo.rs/Blic/N.I./Lokalne novine | Obrenovac, 15.01.2021.
┼áta se potpisuje pre imunizacije, koja su ne┼żeljena dejstva...

Foto:Alo.rs


Detaljnim planom imunizacije objavljeni su podaci koji do sada nisu bili poznati široj javnosti...

Vakcinacija u Srbiji uveliko je po─Źela. I dok ─Źekamo da nam stignu vakcine i drugih proizvo─Ĺa─Źa pored Fajzerove i Sputnjika V, detaljan plan imunizacije ve─ç je obelodanjen.

Do sada je poznato mnogo toga o vakcinama: ko treba prvi da ih primi, ko su najugro┼żeniji, kako ─çe te─çi vakcinacija i gde ─çe biti postavljeni punktovi...

Detaljnim plan imunizacije koji je objavio Institut "Milan Jovanovi─ç Batut" prikazuje i manje poznate ─Źinjenice o Fajzerovom cepivu za koji je uputstvo stiglo u domove zdravlja i institute za javno zdravlje širom zemlje.

Detaljna uputstva za druge vakcine koje ─çe nam biti dostupne bi─çe izra─Ĺena u narednom periodu.

Kako piše u detaljnom planu imunizacije, vakcinacija se sprovodi nad osobama starijim od 16 godina. Primenjuju se dve doze, a razmak me─Ĺu dozama je 21 dan. Ono što do sada nije bilo poznato, a stoji u planu jeste to da se imunitet razvija sedam dana nakon primljene druge doze vakcine.

Nakon toga, kada je imunitet izgra─Ĺen, osoba koja je primila vakcinu, prema poslednjim informacijama koje je naveo i imunolog dr Sr─Ĺa Jankovi─ç, zašti─çena je minimun narednih pola godine.

U koju ruku se prima vakcina?

Nakon što je vakcina spremna za upotrebu i stvorili su se svi uslovi za njeno aplikovanje, mnoge je interesovalao u koju ruku treba da se da Fajzerova vakcina i da li je to va┼żno.

U uputstvu ima re─Źi i o tome.

- Aplikovati vakcinu intramuskularno u deltoidni miši─ç nedominantne ruke - stoji u uputstvu.

Ministarstvo zdravljaFajzerova vakcina
Ono što se tako─Ĺe navodi je i va┼żna ─Źinjenica se vakcina ne sme dati vaskularno, odnosno u venu, subkutano, kao ni intradermalno.

Da li se smeju primati druge vakcine?
Još jedna va┼żna ─Źinjenica koja se isti─Źe u uputstvu, a vezana je za primenu Fajzerove jeste i ta da se ne bi smela primati sa drugim vakcinama.

Ako ste dakle primili Fajzerovo cepivo, nikako ne bi trebalo da primate drugu dozu neke druge dostupne vakcine.

Da li biste se prijavili da primite neku od vakcina protiv korona virusa?

Ukupan broj glasova: 0

  • Da: 0% (0)
  • Ne: 0% (0)

Ko ne sme da primi vakcinu?

Kontraindikacije za primenu vakcine su:

– Ranija ozbiljna alergijska reakcija (anafilaksa) na komponente vakcine,

– Teška ne┼żeljena reakcija nakon prethodne doze vakcine,

– Akutna bolest,

– Febrilno stanje,

– Trudno─ça,

– Dojenje.

Mere opreza

– Kod osoba sa te┼żim poreme─çajima koagulacije, zbog intramuskularne primene, vakcinu treba primeniti samo ukoliko se proceni da je korist ve─ça od rizika za primenu vakcine.

– Kod imunokompromitovanih osoba, uklju─Źuju─çi i one na imunosupresivnoj terapiji, intenzitet imunog odgovora na vakcinu mo┼że biti smanjen.

Šta se potpisuje pre vakcinacije?

Imunizacija protiv COVID-19 sprovodi se kao vanredna preporu─Źena imunizacija na osnovu naredbe ministra zdravlja. Za sprovo─Ĺenje preporu─Źene imunizacije potreban je informisani pristanak lica koje se imunizuje (potpisan obrazac saglasnosti za sprovo─Ĺenje preporu─Źene imunuzacije).

Imunizacija se sprovodi u nadle┼żnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama van zdravstvenog sistema kod ─Źijih zaposlenih/korisnika je predvi─Ĺena vakcinacija, u koordi-naciji sa nadle┼żnim IJZ/ZJZ, koji sprovodi nadzor nad izvo─Ĺenjem imunizacije - navodi se u uputstvu.

Koja su ne┼żeljena dejstva do sada poznata?

Ne┼żeljene reakcije zabele┼żene u klini─Źkim studijama nakon primene Fajzerove vakcine uklju─Źivale su bol na mestu injekcije (84,1%), zamor (62,9%), glavobolju (55,1%), bol u miši─çima (38,3%), jezu (31,9%), bol u zglobovima (23,6%), povišenu telesnu temperaturu (14,2%), otok na mestu injekcije (10,5%), crvenilo na mestu injekcije (9,5%), mu─Źninu (1,1%), malaksalost (0,5%) i limfadenopatiju (0,3%).

Teške alergijske reakcije prijavljene su nakon primene PfizerBioNTechCOVID-19 Vaccine tokom masovne vakcinacije, odnosno izvan klini─Źkih ispitivanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE