Obrenovac, 04.07.2022

CEREMONIJA VENČANJA SKUPLJA ZA SKORO 1.000 DINARA


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2022.
Od 1. januara stupio na snagu novi CENOVNIK za matičare

Foto:Profimedia


Zavetovanje na večnu ljubav u parku na Kalemegdanu, u avionu tokom leta iznad Beograda ili na Avalskom tronju bilo je popularno prethodnih godina, ali u vreme pandemije, prestoničke matične službe nisu beležile "lude" zahteve. Ipak novina u ovoj "oblasti" je da se od 1. januara izlazak matičara na teren naplaćuje 905 dinara više, pa će umesto dosadašnjih 13.306 dinara, ova taksa ubuduće iznositi 14.211 dinara.

Shodno novom cenovniku usluga gradske uprave, koji su nedavno usvojili gradski odbornici, izlazak službenog lica radi zaključenja braka starih, nemoćnih, u domovima za stare, ili bolnicama biće uvećan za 18 dinara i koštaće umesto 273 - 291 dinar.

- Prema uputstvu Ministarstva finansija, ovim cenovnikom predviđeno je uvećanje cene usluge koje organizacione jedinice gradske uprave pružaju trećim licima, za oko 6,8 odsto - ističu nadležni.

Prema podacima Sekretarijata za upravu, septembar je bio i ostao mesec ljubavi. Tokom devetog meseca u prestonici sklopljena su 1.072 braka, a od početka 2021. godine u zajednički život rešilo je da uplovi više od 6.500 parova, dok je tačku na zajednički život stavilo blizu 2.000 nekadašnjih supružnika. Osim septembra, porast broja venčanja beleži se i u junu i julu, kada je obavljeno više od 900 venčanja što je skoro tri puta više u odnosu na početak godine. U januaru prethodne godine bilo je 284 venčanja, što je, kada se uporede podaci, najmanje u celoj godini.

- U septembru je najviše brakova sklopljeno na Paliluli, zatim u Zemunu i na Voždovcu, dok je nešto manje bilo na periferiji u Barajevu, Mladenovcu i Sopotu - objašnjavaju nadležni u matičnim službama.

Takođe, u zimskim mesecima venčanja su obavljana isključivo u zgradama opština, samo u prisustvu mladenaca, kumova i matičara i uz poštovanje svih propisanih mera. Na teren matičari su izlazili uglavnom tokom leta.

ZAKUP SALONA

U skladu sa novim cenovnikom, zakup svečane prostorije Starog dvora na tri sata biće 242.815 dinara, dok je najam crvenog salona za razne događaje, 116.737 dinara. Ko bude želeo da iznajmi žuti salon moraće da plati 70.042 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE