Obrenovac, 20.06.2021

DA┼ŻBINE NA VISKI ISTE KAO ZA ┼áLJIVOVICU


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2021.
Druga─Źiji obra─Źun akciza na jaka alkoholna pi─ça

Foto:Shutter/Veronika Kovalenko


Druga─Źiji na─Źin obra─Źunavanja i pla─çanja akcize na jaka alkoholna pi─ça primenjiva─çe se od sada, saopštila je Uprava carina.

To zna─Źi da ─çe biti izjedna─Źen poreski tretman svih jakih alkoholnih pi─ça, što je utvr─Ĺeno izmenom Zakona o akcizama ─Źija primena po─Źinje sutra, a koja je doneta radi postepene harmonizacije sa akciznom politikom i standardima Evropske unije. Bez obzira da li je jako alkoholno pi─çe proizvedeno od vo─ça ili ┼żitarica, zakon tu kategoriju sada prepoznaje kao jedinstvenu.

Kako se precizira u saopštenju Uprave carina, prema propisima EU, akciza na jaka alkoholna pi─ça utvr─Ĺuje se nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i oporezuje se prema sadr┼żanom procentu ─Źistog alkohola merenog na temperaturi od 200S u tom gotovom proizvodu, ─Źime se vrši izjedna─Źavanje poreskog tretmana svih jakih alkoholnih pi─ça.

Akciza na jaka alkoholna pi─ça, po─Źev od danas, ne obra─Źunava se i ne pla─ça u dinarskom iznosu po litru alkoholnog pi─ça, ve─ç se pla─ça u iznosu od 46.250 dinara po hektolitru ─Źistog alkohola merenog na temperaturi od 200S, a obra─Źunava se tako što se iznos akcize mno┼żi sa ukupnom zapreminom ─Źistog alkohola izra┼żenog u hektolitru.

Akciza se na pi─ça koja nemaju veliki udeo alkohola i dalje pla─ça po litri, tako da za niskoalkoholna pi─ça iznosi 23,14 dinara po litri, a za pivo 26,44 dinara po litri. Ina─Źe, izmenom Zakona o akcizama predvi─Ĺena je jedna akcizna kategorija za sva jaka alkoholna pi─ça, umesto dosadašnjeg rešenja koje je predvi─Ĺalo tri kategorije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE