Obrenovac, 25.02.2024

22. MARTA SVI NOVOPEČENI BRAČNI PAROVI TREBA DA ISPOŠTUJU 1 STVAR


Izvor: Espreso/Lepa&Srećna/Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2023.
Običaj za MLADENCE je JASAN

Foto:Profimedia


Kod Srba vekovima postoji poseban praznik koji slave mladi supružnici. Većina ljudi smatra ga slavom mladenaca.

Mladenci se slave, po crkvenom kalendaru, 22. marta, u znak uspomene na Svetih četrdeset mučenika sevastijskih koji su stradali jer nisu hteli da se odreknu Hrista. Mučenici su bačeni u ledeno jezero, a kao znak božije milosti, na njihove glave se tada spustila čudesna svetlost, praćena vencima.

Od tada se i mladenci na venčanju kite vencima, što je simbolika carstva koje svaki čovek uživa kao car u svojoj kući, mučeništva jer i u braku valja podnositi žrtve i besmrtne slave koju će pravednici dobiti u carstvu Hristovom. Za ovaj praznik se u Srbiji poštuju različiti običaji, a naročito pravljenje mladenčića koji se mese kao uspomena na Četrdeset mučenika.

Ovaj dan proslavljaju posebno svi oni parovi koji su se venčali u periodu od prošlogodišnjeg 22. marta do novih Mladenaca.

Kako sam praznik pada u dane posta, trebalo bi spremiti i posna jela, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika. Starinski običaj je da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali danas u goste dođu obično samo najuža porodica i prijatelji. Za poklon je najpogodnije pripremiti ono što im može pomoći da se što pre prilagode novim porodičnim obavezama i prevaziđu eventualne početne probleme u braku.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE