Obrenovac, 17.05.2021

DRŽAVA DAJE POLA NOVCA ZA ZAMENU STOLARIJE


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2021.
Građani će uskoro moći da se prijave

Foto:Profimedia


Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, rekao je danas da će u junu biti formirana Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama...

Vlada je usvojila predloge četiri zakona - o rudarstvu i geološkim istraživanjima, energetici, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i obnovljivim izvorima energije. Sada bi trebalo da uđu u skupštinsku proceduru, a nakon toga bi trebalo da se formira Uprava za energetsku efikasnost.

Lakićević je rekao da je Srbija dugo čekala na nove zakone kako bi se potpuno uredila oblast energetike i rudarstva.

- Zakoni su pripremljeni u roku od nekoliko meseci. Poseban fokus zakona je da se uskladi sa regulativom EU. Posebno je važno što su zakoni usmereni prema građanima, da im pomognu, pre svega, da mogu da zamene prozore, vrata i spoljnu izolaciju i sisteme grejanja. Oni su pružili i mogućnost građanima da mogu sami da proizvode električnu energiju i smanje račune - kaže Lakićević.

Prema njegovim rečima, nakon usvajanja zakona u Skupštini, biće u junu formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama...

- Pored zamene stolarije biće omogućeno i da se finansira i zamena energetski efikasnih uređaja u domaćinstvima - istakao je Lakićević.

Trošimo dosta više od proseka u EU

Navodi da se u Srbiji troši četiri puta više energije nego što je prosek u EU.

- Izolacija i zamena prozora može da doprinese za 40 odsto smanjenja toplotne energije. Trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je duplo više nego u EU. Bacamo dosta energije kroz prozore, a zamenom spoljne stolarije možemo mnogo da utičemo na smanjenje potrošnje energije - naglasio je Lakićević.

Programima će se u junu definisati način kojima će se ta sredstva dodeliti građanima.

- Vlada je usvojila pravilnik za dodelu sredstava. Procedura će biti takva da će ministarstvo da raspiše javni poziv za lokalne samouprave u toku ovog meseca, pošto će se finansiranje raditi sa lokalnim samoupravama, a one će u junu da raspišu poziv za građane. Pedeset posto će biti obezbeđeno sredstava od strane lokalne samopuprave u Uprave za energetsku efikasnost, a 50 odsto građani - napominje Lakićević.

Šta je potrebno za prijavu

Nakon poziva u junu građani će moći da se prijave.

- Trebalo bi da naprave premer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu, onda se izlazi na teren u domaćinstva i nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova - naveo je Lakićević.

Napominje da će moći da se prijave svi građani koji za tim imaju potrebu.

- Ako imamo stan od 50 kvadrata zamena prozora bi koštala recimo 100.000 dinara, od čega bi 50.000 dinara obezbedila država, a pola građani. Ako građani imaju nešto složeniju situaciju, u tom slučaju zamena izolacija na fasadama, krovova, kotlova, grejnih sistema, red veličina je 300.000 dinara, isto ide na pedeset posto građani, a pola država - navodi Lakićević.

Uredbe donose novine i za ugrožene kupce

U Srbiji postoji oko 70.000 ugroženih kupaca za toplotnu energiju.

- Postoji i veliki broj ugroženih kupaca i za električnu energiju i gas. Novim uredbama građani će moći da se opredele da li će imati smanjenje računa za gas, za električnu energiju ili toplotnu energiju. Biće smanjenje računa za te ugrožene kupce - kaže Lakićević.

Pored energetske sanacije privatnih kuća, navodi, Uprava će nastaviti da radi i sanaciju objekata javne namene. Oko 38 projekata ima spremnih koji mogu da se rade u julu mesecu.

- Postoje i veliki gubici energije i na mestu potrošnje i prenosa energije u toplovodima. Imamo i program sanacije toplovodnih mreža koji sprovodimo sa nemačkom bankom KFV, partneri su nam i EBRD i CEB. Na taj način menjamo toplovodnu mrežu u nekoliko gradova u Srbiji - zaključio je Lakićević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE