Obrenovac, 01.07.2022

DRŽAVA DAJE 30 MILIONA DINARA


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2022.
Konkurs je U TOKU, evo koji su USLOVI!

Foto:RINA


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, raspisalo je novi konkurs za opremanje, izgradnju i rekonstrukciju vinarija, za proizvođače do 20.000 litara.

Na prethodnom javnom pozivu, novac je za tu namenu dobilo stotinak vinara, uz 120 vinogradara koji su podigli nove zasade vinove loze. Država na taj način stimuliše sektor vinogradarstva i vinarstva, jedan od najperspektivnijih u Srbiji.

Dvorište porodice Vidojević iz Zleginja, istorija je u malom Župskog vinarstva. Čatmara sa podrumom iz druge polovine 19. veka, vinski objekat sagrađen pre Prvog Svetskog rata i salonska kuća iz 1935. godine. Niče nova vinarija, od novca koji je Milan prošle godine dobio od resornog ministarstva.

"Već petnaestak godina se bavim proizvodnjom vina u iznajmljenom prostoru. Još nekih desetak dana, upotrebna dozvola i ovaj prvi deo da kažem investicije je priveden kraju", ističe Milan Vidojević, vinar iz Zleginja.

Subvencije od države, Smiljkovići su uložili u opremu, rekonstrukciju dela vinskog podruma i izgradnju degustacione sale. Podigli su nove zasade vinove loze, a grade i put do svojih vinograda.

S dobrim vinom i razvoj turizma

"Na zapadu te neke manje porodične vinarije, oni veći deo svoje proizvodnje prodaju na kućnom pragu. Tako da smo mi zato se odlučili na taj korak da uđemo, da ulažimo u vinski turizam. Da izgradimo i nekih par apartmana pa tako da upotpunimo, da kažemo tu neku našu priču", planira Vladimir Smiljković, vinar iz Drenče.

Proizvođači mogu da dobiju do 10 miliona dinara za opremu i čak do 30 miliona dinara za izgradnju i adaptaciju vinarija.

"U ovom trenutku je to poziv za vinare. Međutim mi očekujemo da uskoro izađe i poziv za podizanje novih zasada vinove loze. Želimo da u narednom periodu Srbija poraste sa aspekta broja hektara pod vinovom lozom i da zaista mi dođemo do tog svog potencijala koji imamo kao vinogradarska zemlja", očekuje dr Marko Malićanin, predsednik Saveza vinogradara i vinara Srbije.

Pre dve nedelje ministarstvo poljoprivrede raspisalo je i javni poziv za pomoć proizvođačima rakija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE