Obrenovac, 18.05.2022

OTKLONJENE SVE DILEME


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 22.06.2019.
Evo da li ─çete mo─çi da sabirate godine starosti i sta┼ża kako biste oti┼íli u penziju...

Foto:Alo!/Masanori Jošida


´╗┐

Za kratko vreme, i Srbiji i Hrvatskoj je jedna od glavnih tema postala granica za odlazak u penziju

Da li ─çe produ┼żenje radnog veka biti neophodno da bi se u budu─çnosti obezbedio stabilniji penzioni fond. U Hrvatskoj uskoro obavezna granica - 67 godina, u Srbiji ko ho─çe - do 70

Za kratko vreme, i Srbiji i Hrvatskoj je jedna od glavnih tema postala granica za odlazak u penziju. Dok bi kod nas radni vek mogao biti produ┼żen do navršenih 70 godina ┼żivota, za one koji to ┼żele, Hrvate uskoro ─Źeka pomeranje obavezne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina za muškarce.

Penzioni sistem u Hrvatskoj, zasnovan na solidarnosti izme─Ĺu postoje─çih radnika i penzionera, raspada se jer se broj radnika i penzionera gotovo izjedna─Źio.v

S obzirom na to da ─çe se taj odnos samo pogoršavati zbog masovnog iseljavanja i prirodnog pada broja stanovnika, oni koji budu išli u peziju za 20-30 godina mogu da zaborave na to da ─çe od dr┼żavne penzije mo─çi da pre┼żive.

S druge strane, nadle┼żni u Srbiji napominju da se ne razmišlja o pomeranju obavezne starosne granice, iako je izvesno da ─çe doma─çi penzioni fond u narednim godinama i decenijama biti na velikim iskušenjima.v

Iako je u ve─çini evropskih zemalja starosna granica 65 godina, postoje i one dr┼żave koje su ve─ç podigle letvicu (Švedska 67, Italija 66...), a ovom temom se sve više bave dr┼żavni penzioni fondovi na Starom kontinentu. Razlog za to nije samo produ┼żenje ┼żivotnog veka, ve─ç i sve manji broj uplata u postoje─çe fondove. Tako─Ĺe, starosne granice za oba pola u skoro svim zemljama Evrope ujedna─Źene su ili su u procesu izjedna─Źavanja. U 14 dr┼żava dame ve─ç rade po 65 leta, a u još 14 zemalja u toku je uvo─Ĺenje starosne granice izme─Ĺu 66 i 68 godina ┼żivota.

U Srbiji je 2010. godine prose─Źni ┼żivotni vek kod dama iznosio 75,5, a ja─Źeg pola - 70 leta. O─Źekuje se da su ove brojke danas sko─Źile na 78 kada je re─Ź o ┼żenama i 73 godine za muškarce. Prose─Źni vek u Srbiji je i dalje znatno ni┼żi u odnosu na zemlje Evropske unije, zbog ─Źega je malo verovatno da ─çe se podizati granica odlaska u penziju.

S druge strane, postoji problem sa sve manjim doprinosima u penzione fondove, a to bi naro─Źito mogao da bude problem ukoliko se narednih godina veliki brod radnika iz Srbije iseli u Nema─Źku ili neku drugu stranu dr┼żavu. Sa ovim se upravo suo─Źava Hrvatska, koja rapidno ostaje bez ljudi koji upla─çuju penziono osiguranje.

I dok zaposleni u Srbiji strahuju da bi produ┼żetak radnog sta┼ża bio nepodnošljiv pod današnjim uslovima koje pru┼żaju poslodavci, ekonomski stru─Źnjaci tvrde da je dobrovoljno produ┼żenje radnog veka potpuno opravdano rešenje.

- Postoji realan problem odr┼żavanja penzionog fonda na nivou na kome se danas nalazi u aktuelnoj situaciji. Postoji niz faktora koji opravdavaju ostanak na radnim mestima do navršene 70. godine ┼żivota. Osim produ┼żenog ┼żivotnog doba stanovništva u Srbiji, ovu promenu zakona opravdava najpre podatak da mnogobrojni poslodavci upla─çuju minimalan iznos doprinosa zaposlenima, dok ostatak primanja zaposleni dobijaju "na ruke". Ova situacija posebno je prisutna u manjim gradovima u Srbiji i gotovo je nemogu─çe iskoreniti ovaj problem - objašnjava ekonomista Dragiša Mili─ç.

Kako sagovornik objašnjava, kada se pogleda ─Źinjenica da danas na jednog penzionera dolazi tek 1,4 zaposlena, penzioni fond mogao bi zapasti u ozbiljnu krizu jer je optimalno da postoje tri zaposlena na jednog penzionera. Odnosno tri zaposlena "izdr┼żavaju jednog penzionera", jer bi samo u tom slu─Źaju bila obezbe─Ĺena potpuna finansijska samostalnost penzijskog fonda. Dodatno, situaciju pogoršava i sve ve─çi broj odlazak mladog radno sposobnog i visokoobrazovanog stanovništva u inostranstvo.

Kako mladi odlaze, mogli bismo do─çi u situaciju da se zalihe fonda iscrpe, jer jedan zaposleni, posebno onaj na minimalcu, ne mo┼że obezbediti penziju za jednog penzionera. Ukoliko veliki broj mladih i visokoobrazovanih ode iz Srbije, radno stanovništvo mora više godina da radi kako bi došlo do obuke i zamene generacija na jednom radnom mestu. Tako─Ĺe, kod "visokoobrazovanih" zanimanja imamo i prisutnu pojavu odlaganja odlaska u penziju zbog visokih primanja, što tako─Ĺe opravdava ovu inicijativu - tvrdi  sagovornik.

NEDOSTATAK KADRA

Prema podacima, poslednjih nekoliko godina osetio se nedostatak stru─Źnjaka medicinske, gra─Ĺevinske i IT struke, kao i voza─Źa, varilaca, negovatelja i drugih profila. Mnogi mladi stru─Źni kadrovi otišli su u inostranstvo, zbog ─Źega ─çe se mo┼żda i stvoriti potreba da seniori sa 65 godina odlu─Źe da odlo┼że penziju i nastave da rade još neko vreme.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE