Obrenovac, 10.05.2021

DOGRABE I PO 80 MESE─îNIH PLATA


Izvor: Alo.rs/blic/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2021.
Izvršitelji obavljaju najunosniji posao u Srbiji!?

Foto:Shutterstock


Ako je suditi po zaradama javnih izvršitelja, koji su dostupni javnosti, ovaj posao postao je najunosniji u Srbiji jer neki od njih uspevaju da po osnovu naplate duga od klijenata inkasiraju i 40.000 evra na mese─Źnom nivou, što je 80 prose─Źnih plata. Takva zarada u ve─çini slu─Źajeva je zakonita, jer je dr┼żava definisala uslove po kojima svoje usluge mogu da napla─çuju.

Zbog toga je i veliko interesovanje da se u─Ĺe u krug ove privilegovane grupe, koja za sada broji 236 ─Źlanova. Treba da se zna da i u njihovim redovima postojI “platni razred”, odnosno da nisu svi u mogu─Źnosti da mese─Źno zarade više desetina hiljada evra, ali ni oni koji nisu u tom prvom ešalonu, ne ┼żale se jer im se primanja kre─çu u rasponu od 5.000 do 10.000 evra.

Njihove zarade zavise od broja predmeta i visine napla─çenog duga, me─Ĺutim do ta─Źnih podataka o prihodima svakog od njih nije mogu─çe do─çi jer obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja APR imaju samo oni izvršitelji koji su registrovani kao privredna društva. Ostali, koji su ve─çina, registrovani su kao preduzetnici, pa su oslobo─Ĺeni te obaveze.

Iz tih podataka APR, kojim je obuhva─çena tre─çina izvršitelja, vidi se da je u periodu od 2015. do 2019. njihovi ukupni prihodi su bili nešto ve─çi od 5 milijardi dinara. Upravo na osnovu tih podataka utvr─Ĺeno da neki izvršitelji na mese─Źnom nivou zarade 30.000, 40.000, pa ─Źak i 70.000 evra.

Za stru─Źnjake je to neprimerena zarada jer se nje dolazi unov─Źavanjem muka du┼żnika.

- Samo na jednom sudskom predmetu vrednijem od 12 miliona dinara javni izvršitelj, prema tarifi, zaradi više od 4.000 evra. Pošto u Srbiji ima samo 236 izvršitelja, a predmeta više miliona, jasno je da svaki od njih mo┼że da zaradi i do 10.000 evra mese─Źno. Izvesno je da iako su smanjene da┼żbine od prošle godine, njihove zarade bi─çe još ve─çe jer oko milion ljudi u Srbiji u bliskoj budu─çnosti mo┼że da o─Źekuje da im javni izvršitelji do─Ĺu na vrata zbog novih dugovanja. Najve─çi broj predmeta su upravo nepla─çeni ra─Źuni za komunalne usluge, koji se vezuju za ljude sa niskim primanjima - objašnjavaju stru─Źnjaci iz brojnih nevladinih organizacija.

Iz “Efektive” upozoravaju da sve što stigne od izvršitelja treba da se proveri jer postoje primeri gde neki od njih umesto u interesu stranaka, zastupaju svoje i ostvaruju li─Źnu dobit prekora─Źenjem ovlaš─çenja koja su im data.

- Troškovi izvršnog postupka ─Źesto višestruko prevazilaze osnovni dug, pa se postavlja pitanje opravdanosti tako visokih izvršiteljskih tarifa. Na primer, za nepla─çenu struju u iznosu od 8.000 dinara, du┼żniku je ispostavljen ra─Źun od 34.000 dinara, od ─Źega su 22.000 troškovi za izvršitelja - navode u Efektivi.

Iz Komore javnih izvršitelja ne mogu da govore o prihodima svojih ─Źlanova jer te podatke nemaju ali ka┼żu da je visina i na─Źin odre─Ĺivanja naknade za rad i stvarne troškove u izvršnom postupku i postupku obezbe─Ĺenja, utvr─Ĺena javnoizvršiteljskom tarifom, koju donosi ministar pravde.

- Troškovi u konkretnom izvršnom postupku, navode se i obrazla┼żu u odlukama javnog izvršitelja i ako izvršni du┼żnik ima primedbe na njih mo┼że i u javnoizvršiteljskoj kancelariji sam proveriti ─Źinjenice. Što se ti─Źe broja predmeta na osnovu izveštaja o godišnjem poslovanju, đÜomora ima uvid u broj predmeta na osnovu izveštaja o godišnjem poslovanju - ka┼żu u Komori.

Dodaju i da se odre─Ĺeni broj predmeta dodeljuje ravnomerno.

- Re─Ź je o komunalnim i predmetima u kojima je izvršni du┼żnik direktni i indirektni korisnik bud┼żetskih sredstava, a u kojima đÜomora azbu─Źnim redom, postupaju─çi po zahtevu izvršnih poverilaca, odre─Ĺuje javne izvršitelje kojima ─çe se podneti predlog za izvršenje. Kada su u pitanju stari sudski predmeti, u kojima se po poslednjim izmenama Zakona o izvršenju i obezbe─Ĺenju, izvršenje nastavlja pred javnim izvršiteljem, sud predmete dostavlja izvršitelju ─Źije se sedište nalazi na podru─Źju suda koji je doneo rešenje o izvršenju, redosledom po imeniku - ka┼żu u Komori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE