Obrenovac, 25.05.2022

DI┼áI, DOK MO┼ŻE┼á


Izvor: Blic.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Da li znate koji su GRADOVI NAJZAGA─ÉENIJI u Srbiji?

Foto:Thinkstock


Valjevo, Kragujevac i Kraljevo imaju najzaga─Ĺeniji vazduh u Srbiji, a suspendovane PM-10 ─Źestice su kao i prethodnih godina dominantan faktor aerozaga─Ĺenja u Srbiji, saopštila je Agencija za zaštitu ┼żivotne sredine.

Nedavno objavljeni izveštaj ove agencije o stanju kvaliteta vazduha u našoj zemlji za 2018. godinu pokazuje da je vazduh na teritoriji Srbije bio ─Źist ili neznatno zaga─Ĺen, osim u Valjevu, Kragujevcu i Kraljevu, gde je ocenjen tre─çom kategorijom, što zna─Źi da je bio prekomerno zaga─Ĺen. Grad na Kolubari u kome je vazduh prekomerno zaga─Ĺen poslednjih šest godina otkako se obavaljaju merenja koncentracije PM-10 ─Źestica (prašine manje od 10 mikrometara), prednja─Źi u merenim kategorijama aerozaga─Ĺenja.

- Tokom 2018. godine najve─ça srednja godišnja vrednost PM-10 ─Źestica od 71 mikrograma po metru kubnom izmerena je u Valjevu. Drugi grad u toj kategoriji je U┼żice sa 62 mikrograma, dok je 53 mikrograma srednja vrednost koncentracije PM-10 u tre─çeplasiranom Smederevu. Valjevo je prvo i na listi izmerene najve─çe dnevne koncentracije PM-10 u prošloj godini, koja iznosi 552 mikrograma po kubnom metru, što je 11 puta preko dozvoljene grani─Źne vrednosti. U┼żice je u ovoj kategoriji imalo najve─çu dnevnu koncentraciju od 359 mikrograma. Valjevo prednja─Źi i po broju dana dnevnih grani─Źnih vrednosti - 170, dok je U┼żice imalo 154 a Smederevo 146 dana sa prekora─Źenom dnevnom koncentracijom suspendovanih ─Źestica u vazduhu - navodi se u izveštaju Agencije za zaštitu ┼żivotne sredine.

Što se ti─Źe rezultata merenja benzopirena tokom prošle godine, opet je Valjevo prvo na neslavnoj listi sa srednjom godišnjom vrednosti ovog polutanta od 5,1 nanograma po kubnom metru, što zna─Źi da je godišlja ciljna vrednost od 1 ng/m3 višestruko bila prekora─Źena. U U┼żicu je koncentracija ovog polutanta bila 2,2 ng/m3, u Beogradu 1,7 ng/m3, a u Smederevu 1,4 ng/m3.

- Najve─çe dnevne vrednosti benzopirena izmerene su u Valjevu - 35,6 ng/m3 i U┼żicu - 28,0 ng/m3, a zatim u Beogradu - 20,2 ng/m3. Analiza ukazuje na visoke vrednosti ovog polutanta u Valjevu tokom cele godine, što ovaj grad izdvaja u odnosu na ostale koji su ovom analizom obuhva─çeni - stoji u godišnjem izveštaju Agencije za zaštitu ┼żivotne sredine.

Kada su u pitanju izvori zaga─Ĺenja, Agencija navodi da je tokom 2018. godine dominantan udeo emisije PM-10 ─Źestica poticao iz toplana snage manje od 50 megavata i individualnih lo┼żišta, njih 57 odsto.

- Sektori industrije i poljoprivrede bez sto─Źarstva u Srbiji su se isticali sa 13, odnosno 10 odsto doprinosa, dok je drumski saobra─çaj emitovao šest odsto ukupnih emisija suspendovanih ─Źestica PM-10. Proizvodnja elektri─Źne i toplotne energije samo je pet odsto doprinela emisijama ove zaga─Ĺuju─çe materije, dok su ostali izvori u─Źestvovali sa devet procenata - navodi Agencija za zaštitu ┼żivotne sredine.

Šta su PM-10 ─Źestice?

PM-10 ─Źestice, koje predstavljaju smešu dima, ─Źa─Ĺi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, Svetska zdravstvena organizacija ozna─Źila je kao glavnog krivca za smrt 6.000 ljudi svake godine u Srbiji zbog lošeg kvaliteta vazduha. „Nevidljivi ubica” iz vazduha nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobra─çaja i industrije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE