Obrenovac, 06.07.2022

DETALJNO, INSTRUKCIJE ZA POLAGANJE ZAVRŠNOG ISPITA ZA OSNOVNE ŠKOLE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.06.2022.
Ovo svaki roditelj i ─Ĺak treba da pro─Źita!

Foto:Aleksandar Jovanovi─ç Cile


Vlada Republike Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu izvršila sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji ─çe se za osmake odr┼żati 27, 28. i 29. juna. Roditelji ─çe uvid u preliminarne rezultate imati od 09.00 ─Źasova na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), na kojem ─çe mo─çi da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 1. i 2. jula.

Da podsetimo, ove školske godine su sprovedena dodatna unapre─Ĺenja i sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu obavlja─çe se bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola. Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn) od prošle godine jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Prvi put ove godine u─Źenicima je omogu─çena i priprema za završni ispit preko funkcije eVe┼żbaonica na portalu Moja srednja škola. eVe┼żbaonica, koju je dostupnom u─Źinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, puštena je u funkciju 10. juna i do sada je ura─Ĺeno 30.338 onlajn-testova iz maternjeg jezika, 19.090 testova iz matematike i ukupno 83.150 testova iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Za dve nedelje, otkako je eVe┼żbaonica dostupna u─Źenicima, u okviru pomenutog broja ura─Ĺenih testova ura─Ĺeno je ukupno 2.651.667 zadataka.

Iz preventivnih razloga, roditelji ─çe rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate mo─çi da pristupe iz Republike Srbije. Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva ─çe biti zaklju─Źano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 5. jula.

I ove godine lista ┼żelja mo─çi ─çe da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogu─çnost za neograni─Źeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji ─çe 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspore─Ĺenih u─Źenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Tako─Ĺe, i upis u srednje škole mo─çi ─çe da se obavi potpuno elektronskim putem koriš─çenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogu─çen i elektronski upis i za sve u─Źenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Ove godine završni ispit ─çe se odr┼żati u 522 škole u skladu sa odlukom Republi─Źke upisne komisije radi redukovanja rizika. Sa Ministarstvom unutrašnjih poslova je detaljno razra─Ĺen plan obezbe─Ĺivanja bezbednosti kako bi završni ispit protekao u najboljem redu i deca bila bezbedna.

U ovaj jedinstven projekat koji podrazumeva unapre─Ĺenje procesa realizacije završnog ispita i uspostavljanje portala Moja srednja škola koji gra─Ĺanima omogu─çava niz elektronskih usluga za potpuni onlajn-upis u─Źenika u srednju školu Vlada Republike Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a uz podršku Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu do sada ulo┼żila preko 49 miliona dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE