Obrenovac, 17.05.2021

ĐACI NEKA SE SPREMAJU ZA MATURU


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2021.
Obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine

Foto:Mala-matura.rs


Posle jednomesečnog raspusta više stotina hiljada osnovaca i srednjoškolaca u ponedeljak kreće u školu.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je obrazovni sistem spreman i da nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Ističe da nema razloga da se mala matura ove godine ne sprovede.

Ružić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine.

- Sistem je pokazao veliku vitalnost u prethodnom periodu. Naravno da je spreman, pokazao je i adaptibilnost, deca su pokazala visok stepen odgovornosti, nastavno i vannastavno osoblje, iako je bilo prenapregnuto u ovako specifičnim okolnostima, zaista su pokazali ne samo odgovornost, nego i predanost radu - rekao je Ružić.

Naglasio je da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa upravo zahvaljujući odgovornost koju su pokazala deca.

- Obrazovni sistem je spreman da, uzprilagođavanje nastavi obrazovno-vaspitni proces - dodao je ministar.

Ukazao je da su na Kriznom štabu zaključili, a na sednici Vlade doneli odluku da drugo polugodište počinje 18. januara u skladu sa modelom iz septembra.

- Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda će pohađati nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama. Stariji osnovci će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, a srednjoškolci će kombinovano pohađati nastavu, jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu - objasnio je Ružić.

Govoreći o kritikama iz prvog polugodišta da se krije broj zaraženih predavača, ministar ističe da niko nije krio podatke.

"Deca mogu da očekuju da će male mature biti"

Ne vidim niti jedan razlog da se mala matura ne sprovede, poručio je ministar Ružić dodajući da svakodnevno konsultuju struku.

- To je nešto što jeste sertifikacioni karakter te male mature, potvrda stečenog znanja u osmogodišnjem školavanju. Da li ćemo nijansirati tu malu maturu, to ćemo još odlučiti, ali u svakom slučaju deca mogu da očekuju da će male mature biti - istakao je Ružić.

- Niko nije krio podatke, niti je to bio manir ni Kriznog štaba, ni Instituta za javno zdravlje, ni škola. Mi svakodnevno dobijamo presek. Dobijali smo taj presek i za vreme ovog raspusta. Brojevi su bili fragmentarno mali što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali od ukupnog broja zaraženih ti procenti su zanemarljivi - naglašava Ružić.

Kad je reč o procentu zaraženosti dece ministar kaže da je iznosio od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat.

- U ranijem periodu je bilo da dođe kod zaposlenih nekih dva do 2,5 procenta što zaista nije ogroman broj u odnosu na sveopštu situaciju koju smo imali - dodaje ministar.

Besplatni udžbenici

Kad je reč o prvim besplatnim onlajn udžbenicima i ideji profesora Aleksandra Kavčića ministar kaže da je zakon o udžebnicima sasvim jasan - izdavači mogu biti javna preuzeća, privatni preduzetnici ili neko pravno lice koje je registrivano za izdavaštvo.

- Zakon tu ne postavlja bilo kakva ograničenja. Slobodan je izbor autora među nastavnicima na svim nivoima obrazovanja. Izdavači su obavezni da te rukopise dostave ministarstvu, ministarstvo zatim to dostavlja Zavodu, a nakon stručne ocene Zavoda ministarstvo izdaje odgovarajuće rešenje - rekao je Ružić.

Ideja profesora Kavčića prema njegovim rečima nije ništa novo.

- Ideja koju čujemo od gospodina Kavčića, koji je uspešan naučnik i pokazao je da i neko odavde može da uspe u svetu, nije ništa novo. Veoma je kompleksna priča u smislu zakonadavnog okvira. Jeste zanimljivo, ali svakako zahteva širi konsezualni pristup i da se o tome podrobnije i sa stručnog aspekta razgovara. U svakom slučaju sve ono što može da doprinese vaspitno-obrazovnom procesu učenicima, roditeljima i nastavnicima to je nešto što je dobrodošlo ako je uokvireno u zakonsku normu - zaključio je Ružić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE