Obrenovac, 10.05.2021

DESTINACIJE KOJE ĆEMO MOĆI POSETITI OVOG LETA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2021.
Neke su BEZ OGRANIČENJA, a za neke će nam trebati PAR STAVKI

Foto:Profimedia


Zbog pandemije koja traje više nego što smo očekivali, Grčka je svoje rigorozne mere produžila do 19. aprila, nakon čega se očekuje pripremanje sezone, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

- Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu u Grčku isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz negativan PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji - rekao je Seničić na TV Pink.

Na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, Seničić kaže da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektora u Grčkoj, pre svega hotelijera.

- Oni na taj način žele da motivišu naše građane da putuju - dodaje Seničić.

Ističe da bi se troškovi testiranja nadomestili, na primer, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

Seničić kaže da su građani Srbije mesecima unazad bili onemogućeni da putuju na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ali da sada od 1. aprila naši građani mogu da putuju u ovu zemlju, uz obavezan negativan PCR test.

Ističe da je to omogućeno pre svega zahvaljujući naporima kiparskog ambasadora u Srbiji.

Seničić je precizirao da još uvek nemamo sporazum sa Kiprom o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, tako da uz dokaz o vakcinaciji i dalje nije moguć ulazak, već samo uz negativan PCR test.

U povratku je, kaže, neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Hrvati su, kaže, neposredno nakon našeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, odnosno prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze AstraZeneke.

- Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test - kaže Seničić.

Naveo je da Turska u ovom trenutku zahteva obavezan negativan PCR test i dodaje da Turska najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

- Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinofarm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom - rekao je Seničić.

Naveo je da je sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom napravljen sporazum i u ove zemlje možemo bez ikakvih ograničenja.

Kada je reč o Maldivima, Dubaiju i Dominikani, Seničić je rekao da je za sve ove dalje destinacije neophodan negativan PCR test.

Kaže da Zanzibar nema ograničenja za naše državljane i da je upravo ova destinacija među onim najegzotičnijim bila najprivlačnija tokom zime.

U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije ovog leta ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji, a Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete, u muzeje i slično.

- To treba da bude odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina - kaže Seničić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE